Ob pogledu na okoli 4.000 gledalcev smo prej kot na čase presežkov Tine Maze pomislili na obdobje Janice Kostelić, ko so v Maribor prišli številni njeni navijači. Tokrat so od tujcev za pestro dogajanje poskrbeli številni slovaški navijači, ki so bili seveda navdušeni, ker je v finalu Petra Vlhova "ujela" Mikaelo Shiffrin. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Borut Pahor in Ilka Štuhec sta se zapletla v sproščen pogovor. Foto: MMC RTV SLO

Želja organizatorjev, da bi v dveh dneh pod Pohorje prišlo 20 tisoč gledalcev, se ne bo uresničila. Danes jih je bilo manj kot 5.000, med njimi zelo veliko slovaških, ki so prišli na svoj račun. Petra Vlhova je z odličnim smučanjem v finalu nadoknadila skoraj pol sekunde zaostanka in se skupaj z Mikaelo Shiffrin veselila zmage, svoje osme v karieri (druge veleslalomske): "Pred finalom sem si rekla, da nimam česa izgubiti. Odlično sem smučala, čeprav sem naredila majhno napako na strmini. To so moje druge stopničke v veleslalomu, sezona je izjemna. Hvala navijačem. Nisem jih slišala med smučanjem, šele ko sem prečkala ciljno črto, sem jih videla. Res sem vesela," je povedala slovaška smučarka in dodala, da so jo vsa druga mesta podžgala, da je trenirala še bolj.

Resda je bila Mikaela Shiffrin ob prihodu v cilj malce začudena, a na koncu se je veselila, da si je s Petro Vlhovo razdelila zmago. Foto: Reuters

Lepo je deliti
Shiffrinova je imela pri zadnjem vmesnem času še 46 stotink zaloge in zdelo se je, da bo spet zanesljivo zmagala. Toda nekaj vrat pred ciljem je naredila napako, desni zavoj se ji je povsem ponesrečil. 55. zmage kariere se je na neki način veselila še bolj: "Lepo, da tekmujem v športu, kjer si lahko dve razdeliva zmago. Rada spremljam tenis in tam ni tako. Na drugi progi je bil moj finiš slab in še dobro, da nisem zapravila zmage. V Maribor zelo rada prihajam, všeč sta mi teren in mesto, imela sem tudi prost dan, da sem se lahko odpočila." Na vprašanje, za koga bo v nedeljo navijala na Super Bowlu, ni takoj odgovorila: "Mislim, da bodo Patrioti zmagali, ne vem pa, za koga bom navijala. Predvsem mi je žal poraženca. Vidite, zato sem danes vesela, da sva dve na vrhu."

Ilka Štuhec: Poklon organizatorjem!
Rivalstvo Shiffrinove in Vlhove tako dobiva nove razsežnosti, kar daje svetovnemu prvenstvu v Areju, ki se bo začelo v ponedeljek, dodaten čar. Večina bo na prizorišču odletela v nedeljo, Ilka Štuhec pa že v soboto. S težko pričakovano domačo tekmo je opravila zelo spodbudno in bila 20.: "Posebnih rezultatskih pričakovanj nisem imela. Na prvi progi sem naredila nekaj napak, pa tudi na drugi ni bilo še popolno. Proga je bila sicer vrhunsko pripravljena, enakomerna podlaga je bila od štarta do cilja, ni bilo težav, ni bilo lukenj. Poklon organizatorjem, navijači so bili pa tako in tako kot vedno najboljši. Lepo je bilo priti domov, oprati perilo, zdaj moram pa že pripraviti kovčke, saj jutri letimo v Are, kjer me v ponedeljek že čaka trening smuka. Tja grem z dobrimi občutki."

Tone Vogrinec in znani košarkarski navijač Aleksander. Foto: MMC RTV SLO
Ilka med številnimi navijači. Foto: MMC RTV SLO
Prvič na Zlati lisici: nekdanji košarkarski as Sani Bečirović. Lani je tudi prvič stopil na smuči, včeraj je v Kranjski Gori smučal s prijateljem Renejem Mlekužem. Foto: MMC RTV SLO

Vogrinec: Veleslalom je tudi podlaga za smuk
Če je bilo v zadnjih dneh nekaj dvomov, ali je smiselno, da Ilka Štuhec v svoj že tako zelo natrpan program "tlači" še nastop na Zlati lisici, zdaj prevladuje mnenje, da se je pravilno odločila. "To je bila dobra poteza tako za Ilko kot za organizatorje. 20. mesto v veleslalomu, potem ko skoraj dve leti v tej disciplini ni tekmovala, je spodbuden rezultat in dokaz, da je v zavojih vse boljša. Veleslalomski zavoji so namreč pogosto zelo potrebni tudi v smuku, kjer se večkrat prav v zavojih odločajo tekme. Tako je bilo tudi na zadnjem smuku v Garmischu," nam je povedal dolgoletni trener in športni direktor slovenskih reprezentanc Tone Vogrinec, Ilka Štuhec pa je medtem odhitela med svoje navijače in jih osrečila z avtogrami.

"Z mariborsko progo se še nisva spoprijateljili"
Za najboljši slovenski dosežek je z osmim mestom poskrbela veleslalomska prvokategornica Meta Hrovat. Tudi po prvem nastopu je bila osma, pri čemer bi ob idealnem razpletu lahko prišla na 4. ali 5. mesto, medtem ko je bil zmagovalni oder že rezerviran za trojico Shiffrin-Vlhova-Worley. "Toliko sem sposobna, nočem imeti nerealnih pričakovanj. Upala sem, da v finalu pridobim nekaj mest. Vseeno sem z rezultatom zadovoljna, z vožnjo pa ne. Z mariborsko progo se še nisva spoprijateljili, sem pa po dveh odstopih le prišla do cilja. Že po prvi vožnji sem si rekla: končno v cilju. V finalu je bilo spet nekaj tehničnih napak, tudi linija ni bila najboljša, je pa osmo mesto vendarle odlična popotnica za sobotni slalom. Super je tudi, da je bil veleslalom v Mariboru tik pred Arejem, da se navadimo na položne dele proge."

Meta Hrovat s svojim smučanjem ni bila najbolj zadovoljna, toliko bolj pa z osmim mestom. Foto: MMC RTV SLO

Robnikova morda med potniki v Are
Preostalim Slovenkam se ni uspelo prebiti v finale. Tina Robnik po poškodbi pričakovano še ni konkurenčna, saj je zaostala skoraj pet sekund. Kot nam je povedala, ji je uspela le slaba polovica zavojev, na tej ravni tekmovanja pa je to premalo. A pomembno je, da se je vrnila in začutila tekmovalno vročico. "Bilo me je malce strah, da bom imela večjo tremo. Lahko rečem, da sem se dobro psihično pripravila. Lažje je seveda priti na tekmo po uspešnem pripravljalnem obdobju, v katerem imaš za seboj veliko dobrih voženj, kot pa takole." Čeprav se je šele danes vrnila v svetovni pokal, bi bila lahko Robnikova, ki je bila lani na Zlati lisici (v Kranjski Gori) sedma v veleslalomu, med potniki v Are: "Za zdaj tega ne morem komentirati, se moram pogovoriti s trenerjem."

Članek v Delu o rezultatih slaloma za Zlato lisico 1979. Foto: MMC RTV SLO
Anja Zavadlav je bila leta 1979 dvajseta na slalomu na Zlati lisici. Ob njej njen tedanji trener Tomo Levovnik. Foto: MMC RTV SLO

Štiri desetletja od prvih slovenskih točk
55. Zlata lisica se bo v soboto končala s slalomom. Vremenska napoved ni spodbudna, k sreči bo najmanj dežja na severovzhodu. Danes rahel dež in južni veter nista preveč pokvarila razpoloženja. Prireditelji so z odliko opravili svojo nalogo, predvsem pa so se potrudili tik pred obema štartoma Ilke Štuhec, ko je ducat delavcev s smučmi gladilo površino. Podobno odjugo kot danes so doživeli tudi pred 40 leti, ki je bilo za slovensko smučanje prelomno. Anja Zavadlav (20. mesto), Metka Jerman (21.) in Bojana Dornig (25.) so poskrbele za prve slovenske ženske točke v svetovnem pokalu. Prav tista tekma (zmagala je Hanni Wenzel) je bila prva po novem pravilu, po katerem je točke dobilo 25, in ne 10 smučark. Iz tiste generacije smo med gledalci opazili Anjo Zavadlav in tedanjega trenerja reprezentance Toma Levovnika.

Navijaški utrip z Zlate lisice
Shiffrinova in Vlhova sta si na Pohorju razdelili zmago
Na sobotnem slalomu v Mariboru šest Slovenk
Slalom, štartna lista (sobota ob 10.00/13.00): 
 1 K. LIENSBERGER  AVT       
 2 F. HANSDOTTER   ŠVE       
 3 M. SHIFFRIN    ZDA       
 4 B. SCHILD     AVT       
 5 A. SWENN LARSSON ŠVE       
 6 P. VLHOVA     SLK       
 7 W. HOLDENER    ŠVI       
 8 K. LYSDAHL    NOR       
 9 K. TRUPPE     AVT       
10 I. CURTONI    ITA       
11 C. GEIGER     NEM       
...
21 M. FERK      SLO       
29 M. HROVAT     SLO       
22 A. BUCIK     SLO       
46 N. DVORNIK    SLO       
56 K. LIVK      SLO       
62 A. SLOKAR     SLO