Ilka Štuhec ni uspela ponoviti uspeha iz St. Moritza 2017 in Areja 2019. Foto: EPA
Ilka Štuhec ni uspela ponoviti uspeha iz St. Moritza 2017 in Areja 2019. Foto: EPA

A včerajšnja treninga in Ilkina zgodovina izjemnih nastopov na svetovnih prvenstvih sta dovolili vsaj upanje.

Po koncu tekme je naša šampionka preživela kar nekaj časa v ciljni areni preden je prišla do poročevalcev v mešani coni. "Čestitala sem najboljšim," je dejala. "S puncami, s katerimi se najbolje razumemo, pa smo malo pokomentirale naše nastope." Tudi mamin objem tolažbe smo ujeli: "Ni ji treba nič reči, samo objem je dovolj." Težko je dvakratna zaporedna smukaška svetovna prvakinja skrila razočaranje ob današnjem 14. mestu.

Pol minute upanja
"Ni pomembno, kaj je bilo. Ni pomembno, kaj bo," si je rekla pred tekmo. "Tukaj in zdaj daš vse od sebe in to je to." Z nasmeškom na obrazu se je podala s starta in začela izvrstno. Imela je odlično pripravljene smuči, vrhunska je v smukaški preži, najhitreje med vsemi je dosegla hitrost 80 km/h takoj po startu, skoraj pol sekunde hitreje kot zmagovalka Corinne Suter. To je upanje iz prvega odstavka. Potem pa jo je najprej zmotil veter pred vstopom v Tofanaschuss, najstrmejši del proge. Ključna pa je bila napaka kmalu po tretjem vmesnem času. "Vidljivost v tistem delu ni najboljša, ko se menjata sonce in senca. Želela sem odnesti čim več hitrosti s seboj. Prepočasi sem se odzvala v zavoju, zato sem se morala 'odpreti', da sem sploh še ujela naslednja vratca."

Smukaška vožnja Ilke Štuhec v Cortini

Težave z gležnjem
Dokončno je postalo jasno, da bo morala predati smukaško krono. Prvič smo na to pomislili že v Crans Montani pred tremi tedni, ko je tekmovala z grdo oteklim gležnjem. "Najtežja odločitev je bila izpustiti tekmi v Garmisch-Partenkirchnu," je povedala bo dolgem razmisleku. "Čeprav je bila že Crans Montana dovolj velik 'focn'. Poskušali smo narediti vse, da bi gleženj pozdravili – terapije, treningi brez pretiranih obremenitev gležnja. Vse smo poizkušali, ugotavljali, ali bi bilo bolje, da imam v smučarskem čevlju peno, ali moram vzeti štiri protibolečinske tablete ali samo eno. Potem pa sem se morala navaditi na to bolečino. In danes pravzaprav sploh nisem pomislila na to."

Daleč je Peking 2022
Če današnjo tekmo primerjamo s četrtkovim superveleslalomom, je bil pristop drugačen, boljši. Že včerajšnja treninga sta (vnovič) potrdila, da je v smuku samozavestnejša. Za vrhunski izid to ni bilo dovolj. Ampak s svetovnih prvenstev že ima dve medalji. Tudi zmage v svetovnem pokalu ima, dva mala kristalna globusa. Manjka ji le še olimpijska medalja. "Želela bi si enkrat iti na olimpijske igre brez težav s poškodbami. Doslej sem bila samo enkrat na OI, pa še to en mesec po poškodbi. Ampak najprej moram dokončati letošnjo sezono. Potem obrnemo list in delamo naprej."

Štuhec: Razen napake nimam kaj zameriti vožnji

Naslednja tekma: San Pellegrino
Svetovno prvenstvo je za Ilko Štuhec končano. "Tako zelo sem bila osredotočena na današnjo tekmo, da niti ne vem, ali gremo zdaj z ekipo naprej na trening ali morda za kakšen dan domov." Dejstvo pa je, da bo naslednjič tekmovala v San Pellegrinu čez dva tedna. Na novem prizorišču tekem svetovnega pokala sta na sporedu dva smuka in superveleslalom.

Prevlada Švicark
Vse smučarke so bile danes navdušene nad razmerami na tekmi. Vreme se je oddolžilo za preglavice, ki jih je povzročalo na začetku tedna. Ali z besedami nove svetovne prvakinje Corinne Suter: "Obožujem progo v Cortini. Snežne razmere so bile danes zelo dobre. Organizatorji so opravili sijajno delo. Perfekten dan za smučanje." In prav tako perfekten dan za švicarsko ekipo. Tako kot v superveleslalomu spet dve medalji zanjo: zlata za Suterjevo, bronasta za Laro Gut-Behrami. "Nisva skupaj snovali načrta za to tekmo," je (tako kot običajno) z nasmeškom na obrazu (ki ga niti pod masko ni mogoče skriti) povedala Corinne Suter. "Sploh ne. Ona je imela v glavi svojo linijo, jaz svojo. Pred tekmo nisva govorili, tako da nisem vedela, kakšen je njen načrt."

Ključ za zmago: odličen spodnji del proge
Povsem jasno pa je, kakšen je bil (tako kot v četrtek v superveleslalomu) načrt Suterjeve: ostati v stiku z najboljšimi do polovice proge in potem pospešiti: "Všeč mi je zadnji del proge, v katerega moraš prinesti veliko hitrosti. Dobro znam vzdrževati veliko hitrost." Pri zadnjem vmesnem času je še zaostajala za Gut-Behramijevo, v zadnjih sedemnajstih sekundah pa je pridobila skoraj pol sekunde v primerjavi z rojakinjo. Švici je prinesla deseti smukaški naslov svetovne prvakinje, a šele prvega po letu 1989. Takrat je v Vailu zmagala Maria Walliser, Corinne Suter pa se še sploh ni rodila. "Res je že daleč od takrat. Zelo sem vesela, da lahko stojim na vrhu. Drugače je kot drugo ali tretje mesto. Težko najdem besede. Danes je zame preprosto poseben dan."

Po smučini Lindsey Vonn
Še ena smučarka se kar ni mogla nehati smejati v ciljni areni, Kira Weidle. "Vedno sem dobro nastopala v Cortini, tu sem bila že četrta, šesta, deveta," je vzneseno razlagala 25-letna Nemka. "Vedela sem, da je na svetovnem prvenstvu mogoče prav vse." V sezono je šla odlično pripravljena, hitra na treningih, tehnično je napredovala. Potem pa si je v Val d'Iseru poškodovala palec, kar jo je dober mesec oviralo pri smučanju. Na svetovno prvenstvo pa je prišla stoodstotno pripravljena in na progi, na kateri je blestela njena vzornica Lindsey Vonn, dosegla uspeh kariere. "Škoda, da ni gledalcev. Bomo pa proslavljali doma."

Lara Gut-Behrami kot doma
Na tekmi majhnih razlik je Ester Ledecka še drugič na tem svetovnem prvenstvu na četrtem mestu za nekaj stotink ostala brez medalje. Danes za sedem, za toliko je bila boljša Lara Gut-Behrami. 29-letna Švicarka je – če štejemo še tekme svetovnega pokala – v imenitnem nizu sedmih tekem s stopničkami: "Trenutno smučam res dobro in občutek imam, da je vse tako zelo enostavno v primerjavi z zadnjimi leti, ko mi ni šlo vse po načrtih. Lažje je ostati osredotočen, če greš na start z dobrimi občutki." Zdaj bo za dva dni odšla domov, z možem Valonom Behramijem živita le dve uri stran od Cortine. "Italija je moj drugi dom. Z možem živiva tukaj, moj dedek je iz Italije, moj prvi jezik je italijanščina. Razumljivo, torej, da se v Italiji vedno dobro počutim."

Spomin na Crans Montano 1987
Tako Corinne Suter kot Lara Gut-Behrami sta na tem prvenstvu osvojili po dve medalji. Švica je tako pri ženskah osvojila štiri od mogočih šestih. Ima dve kandidatki za zmago v ponedeljkovi kombinaciji (Gisin, Holdener), lepe možnosti za odličja tudi v veleslalomu in slalomu. Zelo verjetno je, da bodo Švicarke pobrale še nekaj medalj. Do doslej njihovega najuspešnejšega izkupička pa vendarle manjka še kar precej. V Crans Montani pred 34 leti so Švicarke osvojile osem odličij. Tudi vseh pet zlatih, ki so bile tedaj na voljo. In ko smo ravno pri Crans Montani, se za dober okus spomnimo medalj naše Mateje Svet. Srebrno je osvojila v veleslalomu, bronasti v slalomu in superveleslalomu.

Zlati smuk Švicarke Suterjeve v Cortini