Nika Križnar je bila odlična, če bi šlo za posamično tekmo, bi osvojila medaljo. V finalu je pristala celo pri 106 metrih, kar je bila daljava dneva:
Nika Križnar je bila odlična, če bi šlo za posamično tekmo, bi osvojila medaljo. V finalu je pristala celo pri 106 metrih, kar je bila daljava dneva: "Uganka je rešena, manjkala je sproščenost. Danes sem uživala. Ekipne tekme mi res ležijo, sprostim se ob njih. V finalu mi je uspel vrhunski skok, škoda le za slabši doskok," je povedala za TV SLO. Če bi Križnarjeva naredila telemark, bi Slovenija osvojila zlato medaljo. Foto: Reuters
Ekipna tekma:                točke
 1. AVSTRIJA                 959,3
 2. SLOVENIJA                957,9
 Križnar 98/106, Rogelj 93,5/96,5,
 Bogataj 91,5/97,0, Klinec 91/95,5
 3. NORVEŠKA                 942,1
 4. JAPONSKA                 877,5
 5. NEMČIJA                  873,1
 6. RUSIJA                   787,4
 7. POLJSKA                  631,2
 8. ČEŠKA                    621,1

Slovenija ima že drugi dan tekmovanj komplet medalj, tako da že lahko govorimo o najuspešnejšem prvenstvu v zgodovini. V slovenski četverici so bile Nika Križnar, Špela Rogelj, Urša Bogataj in svetovna prvakinja na srednji skakalnici Ema Klinec. Izjemno napeto je bilo pod Senčno goro, odločale so malenkosti. Avstrijska junakinja je bila Marita Kramer, ki se je tudi z nekaj jeze poskušala oddolžiti za četrtkovo tekmo, na kateri je ostala brez medalje. Najboljša je bila že v poskusni seriji, v prvi seriji je skočila 102,5 metra, v finalu pa 104,0 metra. Obakrat je izničila avstrijski zaostanek za Slovenkami, saj Ema Klinec ni blestela tako kot včeraj (91,0/95,5 m). Tretje mesto je osvojila Norveška.

Skoki Slovenk v drugi seriji ekipne tekme
Izjave Slovenk po srebrni medalji

Prva serija: v vodstvu do zadnje skupine
Za Avstrijo so poleg Kramerjeve skakale Daniela Iraschko-Stolz, Sophie Sorschag in Chiara Hölzl. Tudi po prvi seriji tekme z 12 reprezentancami je Slovenija za Avstrijo zaostajala za 1,4 točke. Po nastopu Nike Križnar (98,0 m) je Slovenija prevzela vodstvo, ki ga je zadržala tudi po skokih Špele Rogelj (93,5 m) in Urše Bogataj (91,5). Ema Klinec je pristala pri 91 metrih, kar je bilo manj od želja. Slovenija je morala vodstvo prepustiti Avstriji, za katero je v zadnji skupini blestela Marita Kramer (102,5 m). Napovedoval se je zelo napet finale, v igri za zlato medaljo so bile tudi Norvežanke.

So Slovenke osvojile srebrno medaljo ali zapravile zlato? Ema Klinec, svetovna prvakinja na srednji skakalnici, je krepko zaostala za Marito Kramer. Foto: Reuters
So Slovenke osvojile srebrno medaljo ali zapravile zlato? Ema Klinec, svetovna prvakinja na srednji skakalnici, je krepko zaostala za Marito Kramer. Foto: Reuters

Napeti trenutki po skoku Eme Klinec
V finalu je znova vse imenitno opravila Nika Križnar (106,0 m) in Slovenijo popeljala v vodstvo. Špela Rogelj (v ekipi je bila namesto Jerneje Brecl) je prav tako skočila zelo dobro (Jelko Gros: "Že dolgo je nisem videl tako agresivno skočiti z mize naprej."). Urša Bogataj je pristala pri 97 metrih, tako da je imela pred finalom finala Slovenija na prvem mestu 12 točk prednosti pred Avstrijo in dobrih 21 točk pred Norveško. Toda Marita Kramer je bila spet izjemna in na koncu so bile vse oči uprte v Emo Klinec, ki je v telemark pristala na zeleni črti. Žal je bilo to dovolj "le" za srebrno medaljo.

Slovenske skakalke osvojile srebro, a zlato je bilo tako blizu
Sorodna novica Slovenski dan pod Senčno goro: Ema Klinec svetovna prvakinja!

Izjave po tekmi
Špela Rogelj: "Oddelala sem tako, kot smo si zastavili, ne bom pa lagala, da nisem malo razočarana, ker ni bilo zlate medalje. Bila sem kar nervozna, bolj kot po navadi. A fokus je ostal in mislim, da sem opravila odlično."

Urša Bogataj: "Priznati moram, da mi je bilo gor kar malo slabo, bile smo na trnih. Potrudile smo se po najboljših močeh. Ekipni duh je opazen, res smo dobra ekipa, podpiramo se."

Nika Križnar: "Malo grenkega priokusa je, malo nam je zmanjkalo. A zadovoljne moramo biti tudi s srebrno medaljo. Žal mi je le mojega doskoka v finalu, lahko bi bilo to odločilno. Zelo napeto je bilo čakati na razplet, zmanjkalo je čisto malo. Pokazale smo vrhunske skoke, lahko smo zadovoljne."

Ema Klinec: "Dala sem svoj maksimum, na koncu je bilo to dovolj za srebrno medaljo. Pred svojim zadnjim skokom nisem vedela, kako daleč je skočila Kramerjeva. Včeraj sem jo premagala jaz, danes me je ona. Takšen je šport. A moja forma je dobra in grem z dobrimi občutki po nove uspehe."

SLOVENKE DANESprva serijadruga serija
Nika KRIŽNAR98,0 m106,0 m
Špela ROGELJ93,5 m96,5 m
Urša BOGATAJ91,5 m97,0 m
Ema KLINEC91,0 m95,5 m
Za Avstrijo so skakale Daniela Iraschko-Stolz, Sophie Sorschag, Chiara Hölzl in Marita Kramer.
Za Avstrijo so skakale Daniela Iraschko-Stolz, Sophie Sorschag, Chiara Hölzl in Marita Kramer. "Neverjetno. Slovenke so skakale izjemno in vedela sem, da bo šlo na tesno. Zame je vse skupaj kot vrtiljak čustev, včeraj grenko, danes tako sladko," je povedal Kramerjeva. Foto: Reuters

Trener Zupančič s pozitivnim izvidom
Glavni trener Zoran Zupančič ni mogel na prizorišču spremljati svojih varovank. Imel je namreč pozitivni izvid testa na novi koronavirus. K sreči so imele vse slovenske reprezentantke negativne izvide in so lahko odšle na ekipno tekmo. Popoldne je Zupančič, ki bo do preklica v samoosamitvi, opravil še PCR-test, katerega rezultati bodo znani v soboto zjutraj.

Odličen rezultat, vseeno pa škoda za 1,4 točke
"Drugo mesto je odličen rezultat, moramo biti zadovoljni s srebrno medaljo, škoda za 1,4 točke, da bi imeli še eno zlato medaljo. Skoki so bili odlični, Ema je sicer nekaj grešila, imela je težko breme. Marita Kramer je naredila dva izjemna skoka in žal se ni izšlo za zlato medaljo," je povedal Zupančičev pomočnik Anže Lavtižar, ki je po sili razmer vodil slovenska dekleta.

Po prvi seriji:                 točke
 1. AVSTRIJA                    452,7
 2. SLOVENIJA                   451,3
 3. NORVEŠKA                    448,3
 4. JAPONSKA                    421,8
 5. NEMČIJA                     413,2
 6. RUSIJA                      372,8
 7. ČEŠKA                       298,5
 8. POLJSKA                     297,6
Skoki Slovenk v prvi seriji ekipne tekme
Kariera Eme Klinec: veliko vzponov, a tudi nekaj padcev
Nordijsko smučanje - svetovno prvenstvo: podelitev medalj: smučarski skoki (Ž), ekipna tekma, prenos iz Oberstdorfa