Slovenski deskarji pravijo, da so dobro pripravljeni na sezono. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Slovenski deskarji pravijo, da so dobro pripravljeni na sezono. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Slovenska A-reprezentanca v deskanju, v kateri so letos le Žan Košir, Rok Marguč in Tim Mastnak, nestrpno čaka na potrditev uvodnih dveh tekem: "Položaj se z dneva v dan spreminja, tako da ne moremo še ničesar napovedovati. Videti je, da tekmi v Cortini bosta, vsaj prvo naj bi potrdili danes," je na spletni novinarski konferenci dejal glavni trener Izidor Šuštaršič. Trije organizatorji so že obupali, poleg Bad Gasteina in Bloue Mountaina deskarjem ne bo omogočeno priti niti v Piancavalo, kjer bi morali nastopiti marca. Ali tekme bodo ali ne, je odvisno od lokalnih uradnikov, če odpadejo tekme v Piancavalu, še ne pomeni, da bodo tudi v Cortini ali Carezzi.

FIS se za deskarje ne trudi preveč
"Nekateri, predvsem letni, športi so znali nastali položaj rešiti. Menim, da se bi to dalo tudi pri nas. Še nikdar ni bilo tako lahko organizirati tekem. Nastanitve so lažje dosegljive, na smučiščih ni gneče, ob varnostnih protokolih ne bi smelo biti težav. Mednarodna smučarska zveza se sicer trudi, a ne vem, če stori vse, da bi bilo tekem čim več. Pri drugih disciplinah najbrž stori več
," meni Šuštaršič, ki je navdušen nad pripravljalnimi razmerami, pravi, da še nikoli ni bilo boljših. Snega ni manjkalo, tudi proge za trening so bile lažje dosegljive, zato naj bi bili slovenski tekmovalci odlično pripravljeni.

Trenutno počutje bi lahko opisal kot podobno kot na letalu, ko te je strah, da bi to padlo. Na take stvari sem se privadil,

Žan Košir

Ko ne veš, kam boš zavil na vrhu Ljubelja ...
"Res je, da smo odlično pripravljeni, a odlične razmere so imeli tudi drugi. Letos je povsem drugače, kot je bilo lani, ko smo imeli drugačne razmere in so se pokazale razlike. Lahko rečem, da bodo letos rezultati bolj realni," je razmišljal Tim Mastnak, svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu. Kot dodaja, ga negotovost, ali tekme bodo ali ne, ne moti: "Moj značaj je tak, da nerad načrtujem in nikoli ne vem točno, kaj bo čez nekaj dni, ali bom z avtodomom na Ljubelju zavil na eno ali na drugo smer. Zato se s trenutnimi razmerami ne obremenjujem."

Negotovost ne moti niti Žana Koširja: "Trenutno počutje bi lahko opisal kot podobno kot na letalu, ko te je strah, da bi to padlo. Na take stvari sem se privadil," je dejal Košir, ki se je letos edini pripravljal s Šušteršičem skupaj z mladinci in dekleti. Prave primerjave s tekmovalci svetovnega vrha ni imel, tako da bo moral počakati na prve tekme, na katerih bo videl, kam spada.

Marguč je imel precej primerjave
Nekoliko več primerjav sta imela Mastnak in Marguč, ki sta skupaj veliko trenirala. "Do letos se nikoli nisem primerjal s tekmeci, da bi z njimi tekmoval v paralelnih dvobojih. To je bila moja letošnja novost, primerjal sem se lahko s Poljaki, Japonci, Mastnakom in še nekaterimi. Na tekmah bomo videli, ali se bo to izkazalo kot dobro, za zdaj pa sem zadovoljen," je povedal Marguč.

Na prvih tekmah se bodo omenjeni trojici pridružili tudi B-reprezentanti Črt Ikovic, Jernej Glavan in Sara Goltes, za to bo nastop predvsem priprava na mladinsko svetovno prvenstvo, ki bo kmalu po tekmah v Italiji. Vse prihodnji teden čaka testiranje na novi koronavirus, to bodo morali ponoviti na prizoriščih.

Gloria Kotnik je zaradi nosečnosti kariero prekinila.