Psiholog Simon Brezovar je razmišljal tudi o liku doktorja Housa: 'Govor je bolj ali manj o realnih boleznih in diagnozah, same metode diagnosticiranja pa so pogosto hollywoodsko obrnjene in prenapihnjene.' Foto:
Psiholog Simon Brezovar je razmišljal tudi o liku doktorja Housa: 'Govor je bolj ali manj o realnih boleznih in diagnozah, same metode diagnosticiranja pa so pogosto hollywoodsko obrnjene in prenapihnjene.' Foto:

prestopi - to je le nekaj znanstvenih tem, ki so se v preteklih mesecih ujele na podcastu Številke.

Ta je začel delovati januarja, v poletnih mesecih objavljamo preglede oddaj, ki so združene po temah (šport, mediji, obletnice, številke). Zadnji del pregleda bo objavljen prihodnji petek, z začetkom septembra pa se številke vračajo v klasični obliki (četrtek infografika, ki napove temo; v petek pogovor z osrednjim gostom). Vse štiri oddaje lahko aktivirate s klikom na sliko.

Vabljeni k:
-
izpolnjevanju kratkega vprašalnika, s katerim boste ocenili prvo sezono Številk in s tem pomagali k boljšim izdelkom v drugi sezoni. Ta se vrača septembra.
- Na podcast se naročite tukaj!


Simon Brezovar: Možgani skozi filmsko prizmo
O možganih obstaja ogromno stereotipov, ki se utrjujejo tudi zaradi filmov. V Številkah smo tako gostili psihologa Simona Brezovarja, ki je pomagal razvozlati marsikateri mit, ki ga utrjuje sedma umetnost. Res uporabljamo le 10 odstotkov možganov? Je mogoče selektivno brisati spomin? Ali prati možgane ...

Tanja Cegnar: Podnebne spremembe
Številke kažejo na rast povprečnih temperatur tako v Sloveniji kot drugje po svetu. Tanja Cegnar z Agencije Republike Slovenije za okolje je tako predstavila številne študije in podatke, ki kažejo, da se ozračje v Sloveniji segreva hitreje kot v Evropi.

Nataša Kejžar: Nogometni prestopi
Nekdanja plavalka Nataša Kejžar se je po koncu športne kariere zapisala akademski. Po študiju statistike je opravila več različnih raziskav, s profesorjem Patrickom Doreianom sta tako analizirala igralsko strukturo v prvih 15 sezonah najmočnejše angleške nogometne lige.

Janek Musek: Novoletni sklepi
Penina, Alfijev Silvestrski poljub in ... zaobljube, kaj bo vse po novem letu drugače. To so pogoste asociacije na novo leto. Kako močni so novoletni sklepi in kako uresničljivi, je v sploh prvi epizodi Številk razmišljal psiholog Janek Musek.