Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avdio / Video

Spremljanje RTV-oddaj prek interneta

Za poslušanje in gledanje oddaj RTV Slovenija prek spleta potrebujete predvajalnik RealPlayer. Uporabnikom spleta lahko ponudimo samo oddaje, ki so nastale v lastni produkciji, kar velja tako za spremljanje v živo kot za oddaje iz arhiva. Vse oddaje RTV Slovenija so avtorsko zaščitene.

Oddaje so na spletu na voljo takoj, ko jih pretvorimo iz analogne v digitalno obliko. Podatkovna širina oddajanja je od 20 kb/s do 350 kb/s, odvisno od uporabnikovega dostopa do interneta, morebitnih ozkih grl med virom in uporabnikom in nastavitev predvajalnika.

Morebitne motnje pri spremljanju oddaj imajo lahko vzrok v preobremenjenosti povezav ali strežnikov kjer koli med RTV-jem in končnim uporabnikom in nanje ne moremo vplivati.

Spremljanje oddaj RTV Slovenija prek spleta je dopolnitev naše ponudbe in ne nadomestilo za klasično rtv-oddajanje prek zemeljske mreže, kabla ali satelita. Storitev je v razvojnem obdobju uporabnikom za zdaj na voljo brezplačno.


Spremljanje RTV-oddaj prek interneta

Iskanje po arhivu avdia/videa

REALPLAYER

Spletna stran real.com
Download Real playerja
Za ogled oddaj in programov potrebujete RealPlayer, ki ga brezplačno dobite na tem naslovu.


Pogosto zastavljena vprašanja (FAQ)

Nekaj najpogosteje zastavljenih vprašanj na naslov webmaster@rtvslo.si:


V: Kaj potrebujem za gledanje/poslušanje oddaj RTV Slovenija po internetu?
O: Za spremljanje oddaj iz našega internetnega arhiva potrebujete osebni računalnik, dostop do interneta in predvajalnik RealPlayer.

V: Kje dobim RealPlayer in kako ga namestim?
O: RealPlayer brezplačno najdete na naslovu www.real.com. V zgornji vrsti izberete zavihek RealPlayer, na naslednji strani pa desno spodaj Download the Free RealPlayer only. Nato sledite navodilom na zaslonu. S tem boste RealPlayer namestili na svoj računalnik.

V: Pred prenosom RealPlayerja s strani www.real.com od mene zahtevajo številko kreditne kartice! Mislil sem, da je RealPlayer brezplačen!
O: Pomotoma ste izbrali plačljivo različico RealPlayerja. Natančno sledite navodilom iz prejšnjega odgovora.

V: Kdaj so posamezne oddaje uvrščene v arhiv?
Zaradi analognega načina oddajanja je treba vsako oddajo posebej zakodirati, to je po predvajanju pretvoriti v digitalno obliko, v našem primeru v datoteko formata .rm. Ta postopek je zamuden in zaradi tehnologije nezanesljiv. Praviloma so oddaje na voljo v roku 1-3 ur po predvajanju (odvisno od njihove dolžine), v primeru tehničnih napak pa moramo postopek ponoviti in so oddaje prek spleta na voljo praviloma v naslednjih 24 urah.

V: Zakaj oddaj iz internetnega arhiva ne morem shranjevati na svoj računalnik?
O: Vse oddaje RTV Slovenija so avtorsko zaščitene. Zato je njihovo shranjevanje na lokalni disk vašega računalnika (download) onemogočeno. Za spremljanje oddaj morate biti priključeni na internet.

V: Lahko od Multimedijskega centra RTVSLO naročim, da mi po internetu pošljejo določeno oddajo, ki sem jo zamudil (ki me zanima)?
O: Kot že rečeno, so oddaje RTV Slovenija avtorsko zaščitene, zato jih gledalcem/poslušalcem ne pošiljamo.

V: Ali lahko vsebine, ki so na portalu www.rtvslo.si, uporabim na svoji spletni strani?
O: Vse vsebine na portalu www.rtvslo.si so last Javnega zavoda RTV Slovenija, zato za njihovo uporabo potrebujete pisno privolitev zavoda.

V: Zakaj v živo po internetu prenašate samo 1. program TV Slovenija? Kdaj boste začeli prenašati tudi 2. program?
O: Po internetu lahko prenašamo samo oddaje, ki so nastale v produkciji RTV Slovenija. To pomeni, da ne smemo prenašati filmov, tujih nadaljevank, športnih dogodkov ipd. Med predvajanjem 1. programa po internetu v živo je, takrat ko je na sporedu tuja oddaja, na internetu viden napis, da oddaje žal ne smemo prenašati. Namreč, licenca za predvajanje, ki jo kupi naša televizija, dovoljuje samo oddajanje te iste oddaje prek oddajniške mreže v Sloveniji (broadcasting), kar pa za oddajanje po internetu (webcasting) ne velja. Ker je večina oddaj na 2. programu TVS tuje produkcije, programa ne bi bilo smiselno prenašati po internetu, saj bi bilo večino časa v oddajanju obvestilo, da oddaje ne smemo prenašati.

V: Zakaj predvajamo sliko v formatu Real Media (.rm)?
Prenos video- in avdiovsebin prek interneta zahteva ustrezno kompresijo. To je še posebej pomembno pri videu, ki je s stališča količine podatkov izredno ''potraten''. Ker prenos televizijske slike po internetu ni nadomestek za klasično televizijo, ampak izključno omogoča ogled vsebin uporabnikom, ki zaradi časovnih, geografskih ali drugih razlogov ne morejo spremljati našega signala prek zemeljskega omrežja, kabelskega sistema ali satelitov, je treba upoštevati vse omejitve, ki jih ima internet. Televizije po vsem svetu zato izbirajo formate, kjer je razmerje med kakovostjo slike in količino podatkov najboljše. Po nam dostopnih podatkih je to razmerje najboljše v formatu Real Media in se zanj odloča 85 odstotkov televizijskih hiš v Evropi.

V: S kakšno bitno hitrostjo so zapisani podatki oz. oddaje?
Oddaje v arhivu so zakodirane za naslednje pasovne širine: 26 kb/s, 50 kb/s, 80 kb/s in 225 kb/s (video), 20 kb/s in 32 kb/s (avdio), prenos videa v živo pa je do 350 kb/s. Predvajalnik sam izbere zapis, ki ustreza vašemu dostopu do interneta. Če mislite, da dobivate sliko slabše kakovosti, kot bi jo glede na vaš dostop do interneta morali, preverite nastavitve predvajalnika Real Player oz. preverite, ali imate kakšne druge omejitve (požarni zid v podjetju ipd).

V: Zakaj je slika, ki jo oddajate po internetu, tako majhna oz. slabše kakovosti?
O: Oddajanje po internetu je namenjeno uporabnikom po vsem svetu, naš namen pa ni nadomestiti televizijskega sprejema v klasičnem (broadcast) formatu in ločljivosti.

V: V čem je razlika med prenosom videa prek ADSL-a in prek klicnega dostopa oz. ISDN-a?
O: ADSL omogoča prenos slike boljše kakovosti, vendar je omejen le na plačnike te storitve v Sloveniji. Naše video- in avdiovsebine pa so namenjene vsem uporabnikom interneta v Sloveniji in v tujini, ne glede na to, kakšen dostop do interneta uporabljajo in od kod želijo dostopati do naših vsebin. Dostop do naših vsebin v kakovosti, kakršno pričakujejo ADSL-naročniki, pa ni odvisen samo od RTV Slovenija, ampak od dogovora med ponudnikom vsebine, to je RTV Slovenija, in ponudniki dostopa do interneta.

V: Zakaj nastajajo prekinitve v povezavah?
O: Prekinitve lahko nastanejo na strežnikih oziroma povezavah kjer koli med RTV in končnim uporabnikom. V nekaterih primerih je kriva zasedenost našega strežnika, v večini primerov pa gre za prenasičenost spletnih povezav. Težave lahko poskusite rešiti tudi s spremembo nekaterih nastavitev RealPlayerja. Za natančna navodila poglejte na www.real.com, na stran za pomoč uporabnikom.

V: Potrebujem naslov elektronske pošte posameznega delavca RTV Slovenija. V rubriki “Kontakti” naslova nisem našel.
O: V rubriki “Kontakti” so objavljeni naslovi elektronske pošte posameznih oddaj. Osebni e-naslovi pa so dodeljeni po načelu ime.priimek@rtvslo.si.

V: Kako najlažje v televizijskem sporedu najdem oddajo (ali ponovitev oddaje), ki me zanima?
O: V pomoč vam bodo iskalniki, ki jih najdete na zgornji strani zaslona. Iskalniki iščejo po avdio/video arhivu, po arhivu novic in po drugih vsebinah portala (ta vam bo najdene besede razvrstil po posameznih rubrikah – oddaje, spored, novice …).

V: Kako lahko uporabljam teletekst prek spleta?
O: V prazno okence vpišete stran, ki vas zanima in kliknete na gumb Nova stran (knjiga). Za posamezne rubrike lahko kliknete na posamezno področje, za posamezno novico pa je dovolj, da kliknete na številko strani, kjer se novica nahaja. Če ima novica več podstrani, si lahko pomagate s klikom na PS+ oziroma PS-, kadar se želite vrniti na prejšnjo podstran. Sicer vam teletekstovo okno omogoča, da ga gledate samostojno.


Za vse graje, pripombe, pohvale in dodatna pojasnila smo vam z veseljem na voljo na naslovu webmaster@rtvslo.si.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov