Kreslin je pogost gost študentskih zabav. Foto: MMC RTV SLO
Kreslin je pogost gost študentskih zabav. Foto: MMC RTV SLO
Živa o prvem študijskem dnevu

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je ljubljanska univerza pripravila slavnostni sprejem za skoraj 14.000 brucev, ki so prvega oktobra prvič odprli vrata svoje fakultete in preizkusili predavalnice ter se začeli spoznavati s svojimi "sotrpini" pri guljenju študijskih klopi.

Nasveti "mame" rektorice
Dežne kapljice, ki so zapretile, da bodo odnesle zabavo v njihovo čast, množice niso uspele pregnati. Študentske "prvošolčke" sta pozdravila ljubljanski podžupan Aleš Čerin in rektorica Univerze v Ljubljani Andreja Kocjančič, ki sta jim na srce položila obilico dobrih želja in dobronamernih nasvetov, pozabila pa nista niti poudariti, naj jih na novi poti spremljata tudi ljubezen in sreča.

Na odru množica dekanov
Ni šlo niti brez petja Gaudeamusa, v zrak pa so spustili tudi bele golobe, ki so komaj čakali, da razprejo krila - no, razen enega, ki je bil očitno zadovoljen s tesno kletko. Na stojnicah so se predstavile tudi različne fakultete in študentski klubi, brucem v čast pa so na oder prišli dekani vseh ljubljanskih fakultet, med katerimi je kar nekaj znanih obrazov, na primer Aleš Valič, Anton Grizold, Dušan Mramor ...

Ali je Živa Vadnov študij že končala, si oglejte v videoposnetku na desni.

Prireditev je povezovala nekdanja mis Slovenije Živa Vadnov, ki je v pogovoru za MMC priznala, da je študijsko kariero bodoče diplomirane sociologinje v zadnjih treh letih postavila na stran, zato se še ne more pohvaliti s papirjem, na katerem piše diploma, da pa se bo to zagotovo zgodilo še letos.

Po uradnem delu pa so bruci, željni zabave, že nestrpno čakali, da je na oder prišel legendarni Prekmurec Vlado Kreslin, ki se sprva ni mogel odločiti, ali je bil njegov prvi študentski dan 1. oktobra leta 1972 grozen ali zelo grozen, nato pa je dejal: "Ma, super je blo!" Za začetek je izbral pravšnjo pesem - Čas, rojen za dva, v katerem je tudi verz: "Ko zoriš in cvetiš, naj se ne mrači ...", kar bi lahko na srce položili tudi novopečenim brucem. Kreslin s svojimi Malimi bogovi bo "štafetno palico" predal Trkaju in Rapostolom.

A. P.

Živa o prvem študijskem dnevu