Sinoči se je predstavilo pet stand-up komikov. Njihovi nastopi so trajali od 20 do 40 minut. Prvi pa je na oder ob 20. uri stopil Goran Vugrinec. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Sinoči se je predstavilo pet stand-up komikov. Njihovi nastopi so trajali od 20 do 40 minut. Prvi pa je na oder ob 20. uri stopil Goran Vugrinec. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Chris Martin
V angleščini je z dobro mero humora prvi večer sklenil stand-up komik iz Velike Britanije Chris Martin. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Boštjan Gorenc - Pižama
Pižama je dodobra nasmejal še tiste najbolj zadržane. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Ledino tretje zimske izvedbe festivala stand-up komedije pri nas je prvič oral hrvaški stand-up komik, in sicer je ta nehvaležna vloga pripadla Goranu Vugrincu. Spletni novinar in komik se je v svojih šalah sprva dotsknil vsakodnevnih pripetljajev. Za prve smehljaje polne Linhartove dvorane (tu in tam je bil kakšen sedež še prost) je poskrbela šala na račun sodobne tehnologije in izpada elektrike. "Sodelavec vpraša, kakšno je vreme? Drugi odgovori: 'Ne vem. Google ne dela!'"

Hrvatje so sinoči imeli dvojno zastopstvo, toda med obema južnima gostoma se je "vrinil" domači stari maček stand-up odrov Mladen Pahović. S stereotipnimi šalami, včasih na robu žaljivosti, je na trenutke sprožal tudi zgražanje med gledalci. Povsem na udaru lre bila prva vrsta". "Vsi govorijo samo še o perilu Tine Maze. /.../ Zakaj ni nihče gledal perila Janice Kostelić? /.../ Gospa, kakšno perilo nosite vi? A, brez ste," je Pahović vključil občinstvo v svoje nastope.

Za njim je po dvorani kulturnega hrama znova zazvenela hrvaščina. Kot je voditelj večera Andrej Težak - Tešky že uvodoma pojasnil, je vedno tako. "Toda letos smo se dogovorili za kompenzacijo. Hrvaški stand-up komiki bodo danes nastopali v hrvaškem jeziku, Danijela pa bo hkrati pela na Trgu Bana Jelačića," se je pošalil Tešky, sicer eden izmed ustanoviteljev festivala.

Moško-ženske odnose je dodobra obdelal drugi hrvaški gost Andrija Golubić. "Ženske na poroki nosijo belo obleko. Moški črno. Prav tako na pogrebu nosijo moški črno obleko. Ista obleka - iste emocije," je v smeh spravljal zbrane Golubić.

Največje aplavze požel Pižama
Aktualne družbenopolitične tematike se je dotaknil z aplavzi najbolj nagrajeni stand-up komik sinočnega večera Boštjan Gorenc - Pižama. Kdor ga je poslušal na lanski prireditvi Vala 202 Ime leta, je lahko osvežil spomin na "Janšo, ki je lani dobil sina Črtomirja in vsi so le še čakali, da Kresalova posvoji Valjhuna". Izognil pa se ni niti najbolj pereči temi ta hip - kulturnem ministrstvu. "Današnja prireditev je morda zadnja kulturna prireditev tu," je začel Pižama, češ da bodo kmalu v Cankarjevem domu treningi košarkarjev. Sklenil pa je prazniku primerno: "Včasih je Prešeren otrokom delil fige. Če bi to počel danes, bi dobil od osem do deset let pogojne kazni."

Posebni letošnji gost je prišel z Otoka. Chris Martin (ki si s pevcem skupine Coldplay deli samo ime) je po huronskih aplavzih, zaradi katerih je bil Pižama prisiljen podaljšati svoj nastop, pokazal, kako se stvari strežejo na Otoku. "Prekletstvo je, če si deliš ime s Chrisom Martinom. On ima vse. Velike plakate, poročen je z Gwyneth Paltrow ... Moja mama me je enkrat vprašala, zakaj mu ne morem biti bolj podoben. Jaz pa sem ji odvrnil, da je sama kriva, ker mi je dala takšno ime. Če bi me poimenovala Ricky, sploh ne bi prišlo do tega pogovora."

Kmalu druga polovica smeha
Dobri dve uri in pol programa, za katerega so morali obiskovalci odšteti do 13 evrov, se je končalo s sklepnimi mislimi in z nagradnimi igrami iz rok obeh ustanoviteljev festivala Teškega in Tina Vodopivca, ki bo nastopil nocoj. Poleg njega pa prihajajo na oder Linhartove dvorane še: Uroš Kuzman, Perica Jerković, Jure Godler in gost iz Srbije Srđan Dinčić.

Par utrinkov s prvega večera festivala smo ujeli spodaj v fotogaleriji. Prav tako pa si nekaj utrinkov z nastopa Pižame in Martina lahko ogledate v videu desno spodaj.