Lea med drugim ustvarja pesmi za otroke in pravljice. Te ji pridejo prav tudi pri uspavanju male Ael. Foto: Foto: Arhiv RTV SLO (Stane Sršen in Hugo Šekoranja)
Lea med drugim ustvarja pesmi za otroke in pravljice. Te ji pridejo prav tudi pri uspavanju male Ael. Foto: Foto: Arhiv RTV SLO (Stane Sršen in Hugo Šekoranja)
Lea Sirk, Alex Volasko in Manca Špik - vokali hišnega benda Moja Slovenija
Vokali hišnega benda Moja Slovenija - Lea Sirk, Alex Volasko in Manca Špik. Manco bo v dveh oddajah zaradi odsotnosti nadomestila pevka Kataya. Foto: Žiga Culiberg
Helena Blagne
Ob dnevu žena bo nastopila s Heleno Blagne. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

tkim posnela svoj prvi album.

A 24-letni pevki je uspelo že veliko. Končala je študij flavte v Švici, od leta 2001 se udeležuje glasbenih tekmovanj na državni in mednarodni ravni, prejela je tudi številne nagrade: leta 2005 je prejela nagrado za najobetavnejšo pevko na mednarodnem tekmovanju orkestrov s solisti v Kölnu v Nemčiji, leta 2007 je nastopila na festivalu Melodije morja in sonca (lani kot gostja), na Emi smo jo gledali v letih 2009 in 2011 (nastopila je kot spremljevalni vokal za Nino Pušlar) … Večji preboj na glasbeno prizorišče pa je doživela z Bitko talentov - leta 2006 je bila ena izmed finalistk v oddaji Spet doma.

V oddaji Parada je nastopila tako kot soloizvajalka, spremljevalna vokalistka, kot flavtistka, leta 2012 pa je postala tudi del hišne zasedbe oddaje Moja Slovenija, s katerim je odpela že preko 200 slovenskih skladb. "Priznam, da jih nekaj sprva nisem poznala. Zdaj se pa zares lahko pohvalim, da poznam skoraj vse slovenske pesmi. V prejšnji sezoni oddaj sem odpela tudi svojo pesem Ura je 8," je povedala.

Poleg glasbene kariere cveti tudi pevkino zasebno življenje. S partnerjem, producentom Gabrom Radojevičem, sta lanskega februarja postala ponosna starša male Ael. V vlogi mame pa se Lea počuti "izpopolnjeno in še močnejšo".

V spodnjem intervjuju lahko izveste več o pevkinem novem albumu, prihajajočem nastopu s Heleno Blagne pa tudi, kako sta z Gabrom izbrala ime za hčerko.

Pred dobrima dvema tednoma ste končali s snemanjem svojega prvega albuma. Katere pesmi ste uvrstili nanj? Kdaj bo izšel?
Skladbe, ki smo jih posneli, bodo v celoti zaključene v februarju, album pa bo izšel enkrat konec aprila oziroma začetek maja. Nanj sem uvrstila v večini nove skladbe, od starih pa obdržala le Ura je 8 in Čudovit je svet.

Ste pesmi ustvarili sami, ali vam je pomagal tudi vaš partner in producent Gaber Radojevič?
Pod skladbe je v večini podpisano moje ime, veliko avtorsko in aranžersko vlogo pa ima tudi izjemen basist in avtor Anže Langus Petrović. Gabrova vloga na albumu se pa šele začenja, saj produciranje glasbe vzame veliko časa. Srečna sem, da bo celoto na koncu začinil on, ki mu najbolj zaupam.

Ste študirana flavtistka. Ali vaša izobrazba v Sloveniji pomeni kakšno prednost v glasbenem poslu?
Glede na to, da sem doštudirala na klasičnem področju, mi na tej poti seveda veliko pomaga pridobljeno znanje glasbene teorije in razumevanje same glasbe. V poslovnem svetu pa to ne igra velike vloge, saj bolj ali manj delujem na področju zvrsti popa.

Stari ste šele 24 let, pa vam je že uspelo doštudirati, si ustvariti družino in glasbeno kariero. Kako vam je uspelo? Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Družina, odnosi, ambicije, ljubezen in mladost dajo moč za vse to. Nikoli ne razmišljam o tem, kaj mi je uspelo in kaj ne. Vedno gledam naprej in se prepuščam toku življenja, ki gre, tako kot njemu ustreza. Čisto zadovoljna sem s tem in zato tudi težko napovem velike načrte za prihodnost. Album bo moja velika uresničitev sanj.

Ustvarjate tudi glasbo za otroke in pravljice. Kako se ustvarjanje te glasbe razlikuje od običajnega procesa nastajanja skladbe?
V večini ustvarjam glasbo za otroke, zdaj se bom pa preizkusila tudi v glasbi za pravljice. Sam proces je isti, le v glavi si prej razčistim, da to počnem za spremljavo zgodbice, in ne za pevca, ki predstavlja svojo zgodbo.

Danes je veliko govora o zanimivih imenih otrok, Kako sta vidva hčerki izbrala ime?
Izbral ga je Gaber, čisto spontano, saj je bila to njegova naloga. Nisva izbirala zanimivega imena, le to, da nama nekaj pomeni in nama deluje vsaj malo umetniško.

Helena Blagne vas je povabila k sodelovanju na velikem koncertu ob dnevu žena. Ali bo to vajino prvo sodelovanje?
Na odru s Heleno Blagne še nisem bila, sem ji pa posnela spremljevalni vokal na eni od njenih uspešnic, ki jih je pred leti na novo izdala. Pripravljamo nepozaben 8. marec v Cankarjevem domu in srečna sem, da bom del tega.