Po rekordnem podvigu se prileže okrepčilo. Foto: Martin Strel
Po rekordnem podvigu se prileže okrepčilo. Foto: Martin Strel

Ko sem bil star okoli deset let, sem rad gledal film o Tarzanu, v katerem igra Johnny Weissmuller, in njegovo plavanje v džungli mi je bilo res všeč.

Martin Strel
Martin Strel
Strel je letos premagal tudi največjo in najnevarnejšo reko na svetu - Amazonko. Foto: Martin Strel
Martin Strel
Maratonski plavalec najde čas tudi za glasbo. Foto: Martin Strel
Martin Strel
Slovenski rekorder povsod, kamor pride, vzbudi veliko zanimanje domačinov. Foto: Martin Strel

Poklicni maratonski plavalec Strel ima "pod pasom" že tri Guinnessove rekorde, četrti pa je v postopku. Njegovi največji dosežki, kot jih navaja na svoji spletni strani, so plavanje po celi reki Donavi, pa po reki Misisipi, ki jo je leta 2002 preplaval v vsej njeni dolžini od izvira do izliva in s tem postavil absolutni dolžinski rekord v maratonskih plavanjih, ter plavanje po reki Jangce v letu 2004, ko je v 51 dneh preplaval 4.003 kilometre in presegel rekord iz Misisipija.

Ob dnevu Guinnessovih svetovnih rekordov (ne gre pa pozabiti, da se bliža tudi Martinov "osebni praznik", martinovo) smo na MMC-ju na kratko poklepetali z legendarnim rekorderjem Strelom.

Je dan Guinnessovih svetovnih rekordov tudi za vas poseben dan? Kako ga boste preživeli?
Dan je zame poseben, ker se ga lepo spominjam. Pred tremi leti sem 50. obletnico knjige praznoval z največjimi rekorderji na svetu v New Yorku, kjer sem bil povabljen kot eden izmed rekorderjev. Vesel sem, da se tovrstni rekordi beležijo in postajajo del zgodovine. Današnji dan bom preživel delovno, letam iz kraja v kraj in urejam dnevne stvari. Sem pač deloven človek, v vodi ali zunaj.

Na vaši osebni spletni strani navajate tri priznane Guinnessove rekorde, četrti pa je menda še v postopku. Nam lahko na kratko razložite, kakšen je ta postopek - od prijave do priznanja rekorda?
Postopek je enostaven, dandanes sploh. Greste na spletno stran Guinness World Records in naredite novo prijavo, potem pa čakate na dokumentacijo iz Londona. Ko jo dobite, jo izpolnete in vrnete nazaj in čakate na morebitna vprašanja ter dodatna navodila. Če dodatnih navodil ni, pa obstajajo pravila, kaj mora rekorder in njegova ekipa storiti. Pravila so za vsak primer drugačna. Ko je rekord zaključen, se vsa dokumentacija pošlje nazaj v London in čaka na potrditev. Postopek je dolgotrajen in prijavo je priporočljivo oddati najmanj tri mesece pred izvedbo rekorda.

Kaj so vam "dali" osvojeni rekordi - so vas obogatili tudi duhovno, ne le materialno?
Rekordi meni pomenijo nagrado za moje dosežke in s tem priznanje širom po svetu. Dajejo nek pečat mojim podvigom. Materialno mi pa gotovo niso dali prav dosti, ker za rekorde ni denarnih nagrad, vsaj jaz jih nisem prejel.

Nam poveste kaj več o najnovejšem podvigu, ki ga pripravljate?
Moj novi podvig še zori v glavi in zato še ni za "v tisk". Sem človek, ki rabi čas in energijo za idejo in trenutno sem preveč zaseden z vsemi aktivnosti, ki se dogajajo po projektu Amazonka. Trenutno delamo predvsem na postprodukciji filma in izdaji moje knjige širom po svetu. Film bo, kot kaže, zanimiv in ljudje ga želijo videti čim prej.

Nam lahko zaupate kakšno še neznano anekdoto z vaših maratonskih plavalskih podvigov?
Veliko je teh in ravno te dni pripravljam tudi predavanja za javnost. Pred kratkim sem imel na obisku doma novinarje iz Londona in vprašali so me, kdo me je navdušil za plavanje, ko sem bil še čisto majhen. Moral sem dobro premisliti, kaj se je zgodilo. Ko sem bil star okoli deset let, sem rad gledal film o Tarzanu, v katerem igra Johnny Weissmuller, in njegovo plavanje v džungli mi je bilo res všeč. Sicer pa lahko vsak o mojem življenju in projektu Amazonka prebere mojo knjigo v angleščini The Man Who Swam the Amazon.

Znani ste kot ljubitelj dobre vinske kapljice. Kje boste martinovali?
Na Dolenjskem s prijatelji in ljubitelji dobre kapljice. To so zame lepi trenutki, pa ne samo zato, ker sem Martin, pač pa, ker je to prijeten običaj.

A. K.

Ko sem bil star okoli deset let, sem rad gledal film o Tarzanu, v katerem igra Johnny Weissmuller, in njegovo plavanje v džungli mi je bilo res všeč.

Martin Strel