Ekipa, ki je na odru, namenjenem mladim komikom, zabavala občinstvo. Foto: Miloš Vujinović
Ekipa, ki je na odru, namenjenem mladim komikom, zabavala občinstvo. Foto: Miloš Vujinović
Stand-up
Tin Vodopivec je eden najdejavnejših komikov pri nas. Foto: Miloš Vujinović

V Velenju sem bil vedno črna ovca. Ker sem edini nosil črne nogavice.

Sašo Avramovič

"Pazite, kako se obnašate, to ni televizija, jaz vas vidim. Vidva? Sta poročena ali le na zmenku?" je spogledovanje z občinstvom začel Tin Vodopivec. Nogomet, samoironija, družbena kritika, šport, svetovno nogometno prvenstvo, družinski odnosi in odnosi z državami nekdanje Jugoslavije so bile teme, ki so poskrbele za polno dozo smeha v nedeljskem večeru. V dobri uri se je predstavil napolnjeni dvorani Vetrinjskega dvora na prostem vsak izmed šestih mladih komikov s svojim sedemminutnim nastopom, večer pa je krmaril Tin Vodopivec, ki je navdušen, da je tudi letos ves večer na enem izmed prireditvenih prostorov mariborskega Lenta namenjen mladim in neuveljavljenim komikom: "Na voljo imamo 16 festivalskih večerov in da lahko enkrat damo priložnost mladim, ki z nastopom na Lentu dobijo tudi zelo dobre reference za svojo prihodnost, se mi zdi super."

S tem se strinja tudi Viktor Jovanoski, eden izmed šestih mladih nad: "Da lahko rečeš kolegom, da si nastopal na Lentu, je kar 'uau'. V našem 'fohu' je pač treba čim več delati, čim več nastopati, zato je vsaka priložnost dobrodošla. Sploh nastop na Lentu, ki je moj šestnajsti nastop, dojemam kot velik izziv in dobro odskočno desko." Njegov nastop je bil po odzivih občinstva eden izmed bolj posrečenih, smejalne mišice je dražil predvsem s prigodami iz svojega družinskega življenja.

Poleg petih mladih slovenskih se je predstavil še mladi srbski up
Velenjčan Sašo Avramovič, Gorenjec Aleš Trelc, Primorec Andrej Tomšič, Celjan Janoš Pečnik in "pol Makedonec pol Slovenec, torej v povprečju Bosanec" Viktor Jovanoski so mladi slovenski, ki se jim je na odru pridružil še mlad srbski up, ki je postregel predvsem s šalami na račun odnosov državljanov nekdanje Jugoslavije, Igor Krišan. Gonilna sila večera Tin Vodopivec je povedal, da so priložnost dobili komiki, ki so se že predstavili in izkazali na kakšnem izmed "open mike" večerov v organizaciji Kluba stand-up komedije: "Predstavijo se tisti, ki imajo za sabo res malo nastopov in tako je nastop na tako zvenečem festivalu, kot je Lent, zanje lahko tudi šok. To občinstvo je namreč že kar malo razvajeno, saj že sedmo leto zapored spremlja vsako leto boljše stand-up nastope. Tako da lahko mlade nade pričakujejo tudi kritičen odziv v smislu: "Okej, niste mlade nade, ste bolj mlade žalosti." Sicer pa je vsem skupna močna želja po nastopanju, zato je pomembno, da jih pri tem spodbujamo, da imajo priložnost, da se izkažejo na Lentu."

Slovenska scena stand-up komedije je lahko za zgled
Med bolj in manj uspelimi nastopi je uspešno krmaril Tin Vodopivec, ki je dvignil razpoloženje in povečal jakost smeha tudi po manj iskrivih nastopih. Vodopivec je sicer gonilna sila lepega števila različnih zabavnih projektov (je na primer idejni oče Festivala Panč), ki ima v nasprotju z drugimi komiki, ki so se predstavili na večeru Mlade nade, za sabo številne nastope. Redno gostuje na Hrvaškem, letos je nastopil na londonskem festivalu komedije, vajen pa je tudi televizijskih nastopov, v domovini smo ga lahko videli vsepovsod (od tega, da je v Hali Tivoli ogreval občinstvo na koncertu Julia Iglesiasa, do nastopov na poslovnih dogodkih, modnih revijah, porokah, študentskih zabavah ali brucevanjih). Pozna razmere stand-up komedije doma in po svetu: "Stand-up se prebuja in je po vsem svetu zelo priljubljen, nekje je že bolj razvit (na primer v Skandinaviji), drugje manj (npr. v Franciji). Slovenija je kar zgledna, stand-up je pri nas dobro sprejet. Morda tudi zato, ker je produkcija lahka in poceni, ne potrebujemo na primer scene. Samo luči, mikrofon in oder." In seveda dober material, ki ga je pri nas več kot dovolj, kot pravi Viktor Jovanoski: "Slovenska scena je aktivna, ima dovolj ljudi, dovolj materiala."

Vsaka šala potrebuje svoj čas, da res zaživi
Ključna sestavina dobrega stand-upa je tudi dobra priprava, šele res dodelan nastop navadno začini spontana improvizacija. Na nastop pa se vsak pripravlja po svoje, Vodopivec pripoveduje, da "vsaka šala potrebuje kilometrino, svoj čas, da dozori in res zaživi", zato jih oblikuje počasi in premišljeno, Jovanoski pa pravi, da je najboljša priprava dobro počutje: "Na današnji večer sem se pripravil tako, da sem se naspal." Komiki sicer ustvarjajo s temami, ki so jim blizu, Velenjčan Sašo Avramovič je na primer obujal spomine na svoje otroštvo: "V Velenju sem bil vedno črna ovca. Ker sem edini nosil črne nogavice." In čar stand-upa je ravno v različnosti stand-up komikov, pripoveduje Vodopivec: "Vsak ima svoj stil, svojo zgodbo in svoje probleme, ki jih poskuša predstaviti na zabaven način. Skupna pa nam je želja po nastopanju in zabavanju neznancev."

V Velenju sem bil vedno črna ovca. Ker sem edini nosil črne nogavice.

Sašo Avramovič