Za starejšega od bratov Jakopin velja, da se le redko obleče svečano. Foto: MMC RTV SLO
Za starejšega od bratov Jakopin velja, da se le redko obleče svečano. Foto: MMC RTV SLO
Jadrnica
Glas o Seawayevih jadrnicah je segel v deveto vas. Foto: MMC RTV SLO

Japec, starejši od bratov Jakopin, se je v poklicno ukvarjanje z barkami podal po "avanturi" kot profesor ljubljanske medicinske fakultete, na kateri je pristal po opravljenem študiju in doktoratu iz kardioloških znanosti. "No, moj hobi je nato postal moj poklic," pove danes Japec. Glede tega je podoben mnogim drugim uspešnim podjetnikom.

V sobotni rubriki Hobiji znanih Slovencev smo vam že predstavili Uroša Merca, Iva Boscarola, Andreja Stareta, Draga Kosa, Natašo Pirc Musar in Igorja Šoltesa.

Počni, kar se ti zdi ...
Njegovo podjetje je v še ne 15-letnem obstoju osvojilo 21 naslovov jadrnica leta in kot edino navtično podjetje do zdaj dvakrat zapored tudi naslov evropska jadrnica leta. Za svoja paradna izdelka šteje jadralski karbonski lepotici shipman 50 in shipman 63.

Sam zase trdi, da je danes družinski človek. "Oče in, upam, da dober mož," "upa" Japec. In kaj svetuje vsem tistim, ki bi se radi podali po njegovih stopinjah? "Naj delajo to, kar jih veseli. Kot je rekel Rablais: 'Počni, kar se ti zdi …'" se ob tem nasmeji.

Podjetniška zgodba bratov Jakopin - Jernej je po izobrazbi arhitekt, Japec doktor medicine oziroma kardiolog, se je začela z ustanovitvijo Studia J & J za načrtovanje plovil že leta 1983. Takrat sta brata začela oblikovati jadrnice za Elan. Nato sta ustanovila svoje navtično podjetje, ki je postalo vodilno v svetovnem merilu in eden največjih slovenskih izvoznikov znanja.

V štiriindvajsetih letih je po njihovih načrtih in orodjih nastalo 215 projektov, na podlagi katerih je 50 ladjedelnic v 25 državah izdelalo več kot 50.000 jadrnic in motornih bark. S 50 zaposlenimi, med katerimi je 14 konstruktorjev - oblikovalcev in 24 modelarjev, sta edina v Evropi izpeljala celoten razvojni postopek za serijsko izdelavo motornih in jadralnih plovil.