Da za pustne norčije nismo nikoli prestari, so pokazali starostniki v Koroškem domu starostnikov v Slovenj Gradcu. Tam zaposleni in stanovalci vsako leto pripravijo posebno pustovanje. Letos so tako iskali talente v šovu Dom ima talent.

Izvirnost so pokazali tudi starostniki v Domu Danice Vogrinec v Mariboru, kjer so se skupinsko našemili v slovenskega košarkarskega zvezdnika, ki je pred nekaj dnevi praznoval 20. rojstni dan.

Majice bele barve so spremenili v dres Luke Dončića z njegovo število 77 v ospredju in imenom kluba. Na zidu so tudi pozvali obiskovalce, naj glasujejo za košarkarja Dallasa, ki je prejel veliko število navijačev in je bil v igri za nastop na tekmi All Star. K fotografiji so pripisali, da so najstarejši klub oboževalcev Luke Dončića.

Za pustne norčije nismo nikoli prestari

Po več krajih so priredili pustne povorke, med njimi v Postojni, Ankaranu, Kamniku, Velenju, Celju in Novi Gorici. V Slovenj Gradcu so pripravili tradicionalno pustno srečanje občin Slovenj Gradec, Velenje in Mislinja, ki so ga končali s pokopom Pusta.

Pustna rajanja v šoli

Pusta so večinoma že pokopali, tako denimo na Ptuju, s čimer se je končalo tamkajšnje Kurentovanje. Tam je poleg sklepnega dela letošnjega Kurentovanja potekalo tudi tradicionalno mestno pustovanje.

Cerkljanski lavfarji so odkopali veliko drvarsko kladivo ‒ bot in z njim pokončali Pusta, krivca za vse težave, ki so se zgodile v preteklem letu. S Pustovo smrtjo pa se je končalo tudi pustovanje v Drežnici.

Pust je v skladu z izročilom namreč odgovoren za nespametna početja v preteklem letu in za napake v skupnosti, za kar mora plačati z življenjem. Po pojasnilih etnologov lutko Pusta ponekod položijo na pare, ga v šali kropijo, uprizorijo pustni pogreb in lutko zažgejo, pokopljejo, ustrelijo, vržejo v vodo ali obesijo. Šega pustnega pogreba, ki je priložnost za kritiko skupnosti, so v drugi polovici prejšnjega stoletja poznali po vsej Sloveniji razen na vzhodnem Štajerskem.

Šelmarija – pustovanja, kjer se prepletajo kmečke in meščanske šege