Apu je sicer v seriji večkrat glas razuma ob neverjetnih idejah glavnih junakov. Foto: IMDb
Apu je sicer v seriji večkrat glas razuma ob neverjetnih idejah glavnih junakov. Foto: IMDb

Apu Nahasapeemapetion, ki v seriji dela kot lastnik manjše lokalne trgovinice, je bil že vse od začetkov serije tarča kritik zaradi stereotipne uprizoritve Indijcev in drugih prebivalcev jugovzhodne Azije. Kritike je še dodatno podžgalo dejstvo, da Hank Azaria, ki je simpatičnemu prodajalcu posodil glas, nima indijskih korenin.

"To odločitev smo sprejeli skupaj z ustvarjalci serije," je ob tem povedal Azaria. "Sprejeli smo jo skupaj in vsi se z njo brez pomislekov strinjamo." Ni še jasno, ali se bo Apu še pojavljal v seriji ali pa se bo povsem poslovil. Kot je še povedal Azaria, je ena od možnosti za prihodnost vključitev igralca indijskega rodu v njegovo upodobitev, ki bo stvarneje prikazal življenje Američanov indijskih korenin.

Težave z Apujem

Hank Azaria, ki je Apuju posodil glas, se strinja s slovesom lika. Foto: AP
Hank Azaria, ki je Apuju posodil glas, se strinja s slovesom lika. Foto: AP

Veliko prahu je zaradi upodobitve Američanov indijskega rodu v seriji leta 2017 dvignil dokumentarec The problem with Apu komika Harija Kondaboluja. Kot opisuje film, ni težava v liku z indijskim naglasom, ampak v stereotipnem pretiravanju. Takšno neresnično in pretirano prikazovanje ljudi različnih etničnih pripadnosti po mnenju ustvarjalcev dokumentarca spodbuja nadlegovanje in nestrpno ravnanje do pripadnikov teh skupin.

Kot pravi Kondaboluja, je problematično dejstvo, da ga definira njegova služba. V njem je avtor celo priznal, da ga je lik zaznamoval za vse življenje, saj so se otroci v šoli iz njega delali norca na podlagi tega, kar je Apu izgovoril v seriji. "Otroci so me na igrišču vedno ogovarjali z naglasom in ponavljali: 'Hvala, pridite še kdaj.'" se je spominjal komik. Fraza "Thank you, come again!" je sicer ena izmed najznačilnejših v seriji Simpsonovi.

Takrat se je na vsebino dokumentarnega filma odzval tudi Azaria, ki ga je film pretresel. "Film sem videl in zdi se mi pomembno, da o tem govorimo. Ideja, da je bil kdor koli zaradi lika Apuja napaden ali zlorabljen, se mi zdi skrajno skrb vzbujajoča. Zelo me je prizadelo, da je bil kdor koli marginaliziran zaradi moje upodobitve lika, posebno v ameriški družbi po dogodkih 11. septembra."