Tabujevci so se lotili predelave s Šifrerjem, da obudijo spomin na Romanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tabujevci so se lotili predelave s Šifrerjem, da obudijo spomin na Romanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Šifrer
Šifrer je lani izdal album Ideje 30 let kasneje, kamor je uvrstil tudi predelano Romanje (ki ga je posnel s Tabuji). Foto: Miha Tozon

"Komad je namreč ena izmed tistih skladb z njegovega albuma Ideje izpod odeje, ki niso bile deležne tolikšne medijske pozornosti kot nekatere že ponarodele skladbe na albumu - Gorska roža, Ko zvonovi zapojo, Lepa dekleta, Vse manj je dobrih gostiln," je za MMC dejal bobnar skupine Tabu Primož Štorman.

Osnovni namen skupine, ki je preteklo leto "zakrivila" najbolj predvajano pesem prvega polletja (po raziskavi zavoda IPF) Poljubljeno, ni bil, da bi skladbo predelali. "Nismo želeli predelati evergrina, nekaterih stvari se je najlepše spominjati takih, kot so, večji izziv nam je bil obuditi komad, ki ga ljudje še ne poznajo toliko," je razložil Štorman. Tako je predelava plod njihovega dela, "filinga" in razmišljanja, je še pojasnil Štorman. "Novo Romanje je svež in mogočen pristop h klasiki z novimi harmonijami, prepričljivim vokalom in sodobno produkcijo," je povedal bobnar.

Sodelovanje je bilo sklenjeno na Šifrerjevo pobudo. "Večina benda je odraščala z albumom Ideje izpod odeje, zato nam je bilo povabilo v čast. Želeli pa smo narediti popolnoma svojo različico komada. Andrej se je strinjal in nastal je res dober komad," je pojasnil Štorman.

Skupina se vse do zdaj ni odločala za duete. "Do zdaj se nismo odločali za duete. Mislim, da tudi zdaj to ne bo stalnica oz. prioriteta v naši glasbeni karieri. Verjetno pa bomo kdaj naredili še kakšnega," je napovedal bobnar.

Sicer pa člani skupine snemajo skladbe za novo ploščo. "Vedno rečemo, ko delamo nov album, da so to do zdaj za nas najboljše skladbe. Ampak spet se nam zdi, da je tako (smeh). V vseh teh letih na sceni smo se veliko naučili tudi o samih komadih, zato nam gre pri ustvarjanju novih tako lahko. Osredotočamo pa se zgolj in le na svoj 'filing'," je sklenil Štorman.

Skladbi Romanje lahko prisluhnete spodaj.