Jackson velja za enega največjih glasbenikov vseh časov. Foto: EPA
Jackson velja za enega največjih glasbenikov vseh časov. Foto: EPA

Jackson je tragično umrl 25. junija 2009, star 50 let, na svojem domu v Los Angelesu za posledicami prevelikega odmerka močnega zdravila za nespečnost propofola. Njegova družina je zaradi tega vložila tožbo proti njegovemu osebnemu zdravniku Conradu Murrayju, ki je zvezdniku zdravilo vbrizgal. Za uboj iz malomarnosti bi mu morali začeti soditi že maja, vendar so sojenje prestavili na september. Murrayjevi odvetniki trdijo, da se je pevec ugonobil sam.

Po svetu na različne načine proslavljajo obletnico pevčevega rojstva. Velika štiridnevna slovesnost poteka v njegovem rojstnem kraju Garyju. Obiskalo ga je na stotine oboževalcev kralja popa, v soboto pa se jim je pridružila tudi Jacksonova družina vključno z njegovimi otroki, 14-letnim Princeom Michaelom, 13-letno Paris in 9-letnim Princeom Michaelom II, ter očetom Joejem, poroča Chicago Tribune.

Paris je ob tej priložnosti povedala, da so se v teh letih navadili na to, da očeta več ni, in dodala: "Mislim, da je zelo lepo, da smo skupaj z oboževalci prišli pogledat očetov stari dom." Več pa v spodnjem videu.

Jacksonu pa se bodo poklonili tudi s prihajajočim koncertom Michael Forever, ki bo 8. oktobra v Walesu. Na njem bodo med drugim nastopili Christina Aguilera, Cee Lo Green, Jackson Brothers in Leona Lewis, ne bo pa Michaelove sestre Janet Jackson. Kot poroča Reuters, je Janet dejala, da je na koncertu ne bo zaradi sojenja bratovemu zdravniku: "Zame bi bilo preveč težko, saj se datum koncerta prekriva s sojenjem."

Spodaj si lahko preberete nekaj zanimivih dejstev o Michaelu Jacksonu, ki so jih zbrali na spletni strani mtv.si, in prisluhnete nekaterim njegovim uspešnicam:

- Prodal je več kot 300 milijonov plošč po vsem svetu.

- V svoji karieri je osvojil 13 nagrad grammy.

- Njegov album "Thriller" je na vrhu lestvice Billboard ostal kar 37 tednov.

- Videospot "Billie Jean" je bil prvi videospot temnopoltega umetnika, ki se je predvajal na MTV-ju.

- Bil je zelo žgečkljiv.

- Kot otrok je sestri La Toyi nagajal tako, da ji je v posteljo podtikal pajke.

- Oboževal je mehiško hrano.