Laibach se te dni predstavljajo s svojim festivalskim programom. Foto: Jure Urek
Laibach se te dni predstavljajo s svojim festivalskim programom. Foto: Jure Urek

Laibachi letos praznujejo 30. obletnico delovanja, in to nikjer drugje kot na koncetnih odrih. Njihovo festivalsko poletje se je začelo na Poljskem, natančeje na wRacku Festivalu, in nadaljevalo doma na Grossmannovem festivalu filma in vina. Ustavili so se na zaključku Schengenfesta, sledil je nemški MERA LUNA Festival, zdaj pa člane zasedbe Laibach s festivalskim programom čakajo še ptujski Odprto mesto ter ljubljanski Trnfest.

V sklopu 9. festivala Ptuj Odprto mesto se bo po besedah organizatorjev zgodil največji spektakel poletja v nastarejšem slovenskem mestu. Poleg pestrega spremljevalnega dogajanja se bodo predstavili tudi Last-Day-Here, Dweal, Vibesonic Jam, Warfield, CheeCha, Mc Piece & The Boonker in Brainstorming.

Sredi septembra pa se bodo Laibachi ustavili še v Kranju na Carniola festivalu.

Vsestranski umetniki
Kontroverzna skupina pa ni znana le po glasbi in avantgardnih koncertih, ampak po provokativni simbolni asociaciji na totalitarne režime in postmodernem likovnem ustvarjanju. Tako je bila v prostorih MGLC-ja do 6. junija na ogled razstava Gesamtkunst Laibach: Temelji 1980-1990, ki je priča o izvornih začetkih skupine Laibach v likovni umetnosti.

Njihova glasba pa se seli še na filmska platna. "Ustvarjalci filma Iron Sky so se inspirirali z Laibachi in so nas tudi poiskali in prosili, ali bi lahko naredili glasbo za ta film," je razložil še Novak.