Amy Schumer je na protestih tudi nagovorila zbrane in jih pozvala, naj se ne uklonijo. Foto: EPA
Amy Schumer je na protestih tudi nagovorila zbrane in jih pozvala, naj se ne uklonijo. Foto: EPA
Amy in Emily, ki sta skupaj zaigrali v komediji Počutim se lepo, sta se protestov v Washingtonu udeležili skupaj. Foto: AP

Protestniki so skandirali, korakali s transparenti z napisi "Ne Kavanaughu" in zasedli stavbo ameriškega senata, ki bo v soboto glasoval o spornem kandidatu predsednika Donalda Trumpa za mesto vrhovnega sodnika.

Kavanaugha je več žensk z univerzitetno profesorico psihologije dr. Christine Blasey Ford na čelu, obtožilo, da jih je v svojih srednješolskih letih spolno napadel.

Med znanimi obrazi, ki so se pridružili protestnikom na Kapitolskem griču, sta bili tudi manekenka Emily Ratajkowski in komičarka Amy Schumer, katere bratranec Chuck Schumer je sicer eden vidnejših demokratskih senatorjev.

Ratajkowskijeva in Schumerjeva sta letos skupaj zaigrali v komediji Počutim se lepo.

Schumerjeva je na protestih nosila transparent z napisom "Verjamemo Aniti Hill" (gre za žensko, ki je v 90. letih Bushevega kandidata za ustavnega sodnika Clarencea Thomasa, svojega nadzornika, obtožila spolnega nadlegovanja, a je bil kljub temu potrjen).

Plačali bosta 50 dolarjev globe
"Ostanimo skupaj, borimo se! Še naprej se udeležujmo protestnih shodov," je 37-letna Schumerjeva na protestih pozvala udeležence.

"Hočeš biti aretirana?" vpraša policist igralko na posnetku, ki je prišel v javnost. "Da," mu odgovori Schumerjeva, obkrožena s številnimi protestniki. Med pridržanimi je bila tudi Ratajkowskijeva, kar je pozneje potrdila tudi sama.

"Danes sem bila aretirana, ko sem protestirala proti nominaciji Bretta Kavanaugha, moškega, ki ga je več žensk obtožilo spolnega napada," je na Instagramu zapisala 27-letna manekenka. "Moški, ki škodujejo ženskam, ne smejo biti več ustoličeni na položaje moči."

Obe zvezdnici bosta, tako kot preostali aretirani, zaradi "nezakonitega zbiranja in oviranja" morali plačati globo 50 dolarjev.

View this post on Instagram

This today, then #ERA

A post shared by @ amyschumer on Oct 4, 2018 at 5:58pm PDT