Kandidat za vrhovnega sodnika Brett Kavanaugh je v zagovoru med drugim dejal, da je žrtev orkestrirane politične gonje proti predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Foto: Reuters
Kandidat za vrhovnega sodnika Brett Kavanaugh je v zagovoru med drugim dejal, da je žrtev orkestrirane politične gonje proti predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Foto: Reuters
Jeff Flake
Republikanski senator Jeff Flake je na prvem "situ" podprl Bretta Kavanaugha, a z zadržkom, da ga na odločilnem glasovanju v senatu ne bo, če ne bo pred tem FBI preiskal resnosti obtožb o domnevnem poskusu posilstva. Foto: Reuters
Donald Trump
Predsednik ZDA Donald Trump je v prvem odzivu na dogajanje v senatu izrazil zadovoljstvo. Trump po navadi neposredno kritizira ženske, ki njega ali njegove politične zaveznike obtožijo spolnega napada. Nekateri analitiki menijo, da so jim ga je uspelo obrzdati sodelavcem, ker so novembra kongresne volitve in grožnja izgube tudi senata preblizu. Drugi pravijo, da mu "jokajoči Kavanaugh" ni več všeč. Foto: Reuters
Kavanaugh v čustvenem nastopu zavrnil vse obtožbe

Vseh enajst republikanskih senatorjev je podprlo Kavanaugha in tako uveljavilo tesno večino, ki jo imajo v odboru.

Zadržke je imel le senator Jeff Flake iz Arizone, ki je pred glasovanjem v senatu pozval, naj FBI preišče obtožbe Christine Blasey Ford, ki trdi, da jo je Kavanaugh leta 1982 poskušal posiliti.

Kavanaugh je sicer vse obtožbe Fordove v precej čustvenem nastopu v četrtek zavrnil in zatrdil, da se ne bo umaknil.

Jezne ženske nad senatorja Flaka
Skeptični Flake se je v petek zjutraj odločil, da bo Kavanaugha le podprl, potem pa so ga na hodniku senatne zgradbe obkrožile jezne ženske. Senator je gledal v tla, ko se je umaknil v dvigalo pred izjavami, da je ženskam poslal sporočilo, naj bodo še naprej tiho o spolnih napadih, saj njihova pričanja ne pomenijo nič.

Preiskava FBI-ja pod vprašajem
Kavanaugh mora biti pred nastopom funkcije potrjen še v senatu, kjer imajo tesno večino (51:49) prav tako republikanci. Glasovanje v senatu je predvideno za prihodnji teden. Za zdaj še ni jasno, ali bo preiskava FBI-ja o domnevnem poskusu posilstva stekla, s čimer bi se glasovanje verjetno prestavilo. Vodja senatne večine Mitch McConnell se namreč na dogajanje v odboru in na predlog Flaka še ni odzval. Ta podporo Kavanaughuju v senatu pogojuje s preiskavo.

Grassley in Trump zadovoljna z razpletom
Predsednik senatnega odbora za pravosodje Chuck Grassley je na vprašanje, ali je razočaran nad dogajanjem, odgovoril: "Zakaj bi bil, če smo kandidata spravili skozi odbor? Premikamo se naprej." "Naj se odloči senat," pa je iz Ovalne pisarne o morebitni preiskavi FBI-ja sporočil predsednik ZDA Donald Trump in dodal, da ni niti za trenutek razmišljal o tem, da bi umaknil kandidaturo Kavanaugha.

Ob morebitnem neodločenem izidu odloča podpredsednik ZDA Mike Pence
Če bo Flake vztrajal pri svojem stališču do kandidature Kavanaugha pri glasovanju v senatu, pridružil pa bi se mu še en republikanski senator (omenja se Lisa Murkowski z Aljaske), potem bi bila izvolitev Kavanugha ogrožena. Ob izenačenem izidu v senatu ima odločilni glas podpredsednik ZDA Mike Pence.

Kavanaugh bi sodišče nagnil na konservativno stran
Z morebitno izvolitvijo Kavanaugha bi se ameriško vrhovno sodišče, kjer so sodniški mandati dosmrtni, nagnilo na konservativno stran (5:4). Kavanaugh bi bil tako lahko jeziček na tehtnici, ko bi sodišče odločalo o vprašanjih splava, migracij, pravic istospolnih, transspolnih osebah v vojski in o podobno občutljivih vprašanjih, ki bi se v kratkem času lahko znašla pred sodniki.

Trump podpisal sveženj za 853 milijard: zaprtja vlade ne bo
Poleg dogajanja v senatu je Trump v petek podpisal 853 milijard dolarjev vreden sveženj zakonov o proračunski porabi v novem proračunskem letu, ki se začenja 1. oktobra. S tem so se pred volitvami izognili prekinitvi financiranja nekaterih zveznih agencij in s tem zaprtju vlade. Največji znesek od 853 milijard dolarjev gre za obrambo, nekaj pa za druge programe. Denarja za Trumpov zid na meji z Mehiko – zaradi česar je nekaj časa grozil, da svežnja ne bo podpisal – ni, a predsednik se zaveda, da so novembra kongresne volitve in bi za zamrznitev proračuna nosil odgovornost sam skupaj s svojo stranko.

Kavanaugh v čustvenem nastopu zavrnil vse obtožbe