Kavanaugh je kategorično zanikal navedbe Fordove. Foto: Reuters
Kavanaugh je kategorično zanikal navedbe Fordove. Foto: Reuters
Christine Blasey Ford
Christine Blasey Ford se je domnevni spolni napad iz leta 1982 odločila razkriti zdaj, saj gre za njeno državljansko dolžnost. Foto: Reuters
Rachell Mitchell
V imenu republikancev Fordovo zaslišuje republikanska tožilka iz Arizone Rachel Mitchell. Foto: Reuters
Kavanaugh zanikal obtožbe o poskusu posilstva
Fordova na zaslišanju Kavanaugha obtožuje poskusa posilstva

Tako Fordova kot Kavanaugh sta pred ameriškim senatnim odborom za pravosodje z dolgimi in čustvenimi govori poskušala prepričati zasliševalce.

Profesorica psihologije z univerze Palo Alto v Kaliforniji Christine Blasey Ford je na zaslišanju zatrdila, da jo je kandidat za vrhovnega sodnika Kavanaugh skušal posiliti, in opisala domnevni spolni napad.

Fordova je na zaslišanju dejala, da se je kot 15-letnica udeležila hišne zabave v Marylandu, na kateri sta jo opita Kavanaugh in prijatelj Mark Judge zaklenila v sobo. "Brett me je otipaval in me skušal sleči. Verjamem, da me je želel posiliti," je dejala Fordova.

Skušala je kričati na pomoč, vendar ji je Kavanaugh zatisnil usta in jo dušil. Takrat je pomislila, da jo bo po nesreči ubil. Nato je na posteljo padel še Judge in vsi trije so se skotalili z nje, kar je Fordovi omogočilo pobeg.

Zatrdila je, da je napad za dalj časa zaznamoval njeno življenje. Spopadala se je z anksioznostjo, fobijami in posttravmatskim sindromom ter imela težave v akademskem in zasebnem življenju.

51-letna Fordova je na zaslišanju dejala, da se je odločila zgodbo iz najstniških let razkriti zdaj, ker gre po njenem mnenju za njeno državljansko dolžnost.

Kavanaugh: "Nikoli nisem nikogar spolno napadel"
Sodnik pritožbenega sodišča in glavni kandidat za vrhovnega sodnika Brett Kavanaugh je odločno in nedvomno zanikal vse obtožbe proti njemu. "Nikoli nisem nikogar spolno napadel – ne v srednji šoli ne na kolidžu, nikoli. Glede tega sem nedolžen," je dejal.

Zasliševalcem je predstavil svoj koledar, ki naj bi ga skrbno vodil skozi vsa leta. Glede na vnose v koledar naj na omenjeni zabavi ne bi bil navzoč, prav tako naj se Fordove ne bi spomnil, dopušča pa možnost, da sta se na kakšni zabavi kdaj srečala, "čeprav se nista gibala v istih krogih družbe".

53-letnik je večkrat poudaril, da so kot mladostniki s prijatelji sicer večkrat pili pivo – ki ga ima Kavanaugh po lastnih navedbah rad še danes – "včasih tudi preveč", vendar nikoli v takšnih količinah, da bi izgubil spomin.

Kavanaugh je zbranim dejal, da so obtožbe spolnega nasilja "popolnoma in trajno uničile" njegovo družino in ime. Poudaril je, da je nasprotovanje njegovi nominaciji del "orkestriranega političnega dogajanja", ki ga je povzročila jeza proti Trumpu.

Fordova z zgodbo na dan po nominaciji
Fordova se je svojo zgodbo odločila predstaviti, ko je julija Kavanaugh postal kandidat za mesto vrhovnega sodnika. Fordova je takrat najprej anonimno poklicala urad svoje kongresnice in opozorila na napad, nato podobno anonimno časopis Washington Post, saj se ni hotela izpostaviti temu, kar doživlja zdaj – grožnje s smrtjo, nadlegovanje družine, nesramna zmerjanja, vdori v elektronsko pošto.

Oklevala je do sredine septembra, ko je svojo zgodbo s polnim imenom razkrila Washington Postu.


Obtožbe še dveh žensk
Kavanaughova sošolka z univerze Yale Deborah Ramirez je medijem po razkritjih Fordove dejala, da se je Kavanaugh na neki zabavi pred njo razgalil. Tretja ženska, Julie Swetnick, Kavanaugha obtožuje "nadlegovanja in fizično agresivnega vedenja" do deklet na zabavah, kandidat pa je bil po njenih navedbah "navzoč", ko jo je posililo več moških.

Zaplet okrog Kavanaugha je v ospredju pozornosti ameriške javnosti, saj gre za prihodnost družbe v prihodnjih desetletjih. Vrhovno sodišče potrjuje ali zavrača kongresne zakone in predsednikove odločitve, funkcija pa je dosmrtna.

Kavanaugh zanikal obtožbe o poskusu posilstva
Fordova na zaslišanju Kavanaugha obtožuje poskusa posilstva