Z masko je te dni kot v savni, opisujejo. Foto: Reuters
Z masko je te dni kot v savni, opisujejo. Foto: Reuters

V prefekturi Fukuoka na jugozahodu države so izmerili 35 stopinj Celzija, v prestolnici Tokio 31, te temperature pa spremlja tudi visoka vlaga.

Kljub temu so številni prebivalci glavnega mesta nosili zaščitne maske kot zaščito pred novim koronavirusom. "Počutim se kot v savni," je občutek opisala ena izmed prebivalk.

Posnetki toplotnih kamer kažejo, da je temperatura okoli ust, če človek ne nosi maske, okoli 36 stopinj Celzija. Ko si nadene masko, pa v minuti naraste na 40 stopinj.

Ob tem so pristojne oblasti opozorile, da lahko nošenje maske ob takšni vročini povzroči tudi sončarico. Zato so ljudem svetovali, naj tudi v zaprtih prostorih snamejo masko, če so dovolj oddaljeni od drugih ljudi. Priporočili so še, naj pijejo veliko tekočine in se izogibajo naporni športni vadbi.

Poletni vročini so se sicer prilagodili tudi proizvajalci mask. Začeli so izdelovati maske, skozi katere je lažje dihati in se hitreje sušijo.

Japonci mask ne nosijo le v zaprtih prostorih. Foto: Reuters
Japonci mask ne nosijo le v zaprtih prostorih. Foto: Reuters

V zadnjem dnevu so na Japonskem potrdili 44 novih okužb z novim koronavirusom, vse skupaj 17.267. Covid-19 je tam zahteval 920 smrtnih žrtev.