V eni od kitajskih tovarn zaščitnih mask. Foto: Reuters
V eni od kitajskih tovarn zaščitnih mask. Foto: Reuters

V času pandemije novega koronavirusa se je samo letos na Kitajskem na novo registriralo več kot 38.000 podjetij za izdelavo mask. Za primerjavo: lani se je na Kitajskem na novo registriralo 8.594 takih podjetij. A kakovost je pogosto vprašljiva ‒ ali popolnoma neustrezna, vse več je tudi prevar, saj številni izkoriščajo kaos na svetovnih trgih in obupanost kupcev.

"Smo v samem žarišču zlate mrzlice za najbolj iskano robo leta ‒ maskami, rokavicami, termometri, respiratorji, bolnišničnimi posteljami, opremo za testiranje, zaščitnimi oblekami, razkužili za roke in očali ‒ in po navedbah vpletenih v ta boj je v njem dovoljeno vse," piše kitajski časnik South China Morning Post.

Kitajska je letos izvozila že na milijarde mask. Foto: Reuters
Kitajska je letos izvozila že na milijarde mask. Foto: Reuters

V skoraj vseh državah, ki jih je pandemija prizadela (kar je večina), primanjkuje predvsem mask, ki so postale tudi del obvezne opreme civilistov, še posebej pa so ključnega pomena v zdravstvu.

Maske sicer na Kitajskem predstavljajo zgolj del te norije za zaščitno opremo, a predstavljajo velik del, saj jih je relativno lahko in hitro izdelati, tovarne pa poročajo o dobičkih že po zgolj dveh tednih obratovanja. Prav zaradi tega so se v izdelavo mask zdaj začasno vrgle tudi tovarne, ki se sicer ukvarjajo s popolnoma drugačnimi tipi izdelkov ‒ vse od žogic za golf, e-cigaret in celo avtomobilskih delov.

"Stroji za izdelavo mask so trenutno kot tiskalniki denarja," je za časnik povedal David Sun, vodja logističnega podjetja v Jivuju, ki je med pandemijo izkoristil svojo licenco za izvažanje za trgovino z zdravniškimi pripomočki.

Neustrezna kakovost in prevare

Cena popolnoma običajnih zaščitnih mask se je v tem času zvišala za več kot 100 odstotkov, poplava novih proizvodnih obratov in kaotičen, nereguliran način delovanja sta privedla do številnih težav s kakovostjo teh mask. Konec marca je tako Nizozemska odpoklicala 600.000 popolnoma neustreznih mask, ki jih je uvozila iz Kitajske.

Trgovina z maskami je privedla tudi do številnih prevar, na katere nismo bili imuni tudi v Sloveniji. V ZDA so bili tako samo v enem dnevu opeharjeni trije poslovneži, ki so vsi izgubili več kot milijon dolarjev, ko so podjetja, od katerih so maske kupili, nenadoma "izginila". Ali pa se že dogovorjena cena čez noč povzpne v nebo ‒ ker je tudi povpraševanja vsak dan več.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"To je čisti divji zahod ‒ pravila se na novo pišejo vsak dan sproti," je za South China Morning Post povedal Fabien Gaussorgues, soustanovitelj Sofeasta, družbe za nadzor kakovosti v Šendženu.

Z zaves na maske

Analogije z divjim zahodom v tem poslu z maskami uporabljajo številni. Med njimi je tudi Michael Crotty, katerega šanghajsko podjetje (Golden Pacific Fashion and Design) je pred pandemijo prodajalo zavese. Ker zavese trenutno niso ravno vroče blago, se je Crotty preusmeril v prodajo respiratornih mask KN95.

"To je norišnica najvišje ravni," je povedal Crotty za NPR. "Divji zahod je to in resnično edinstveno stanje, ko so ta podjetja, ki lahko izdelujejo zaščitno opremo, trenutno za volanom."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tovarne, ki so pred tem Crottyjevo podjetje zalagale z zavesami, so zdaj proizvodnjo preusmerile in danes lahko izdelajo najmanj 15 milijonov mask tedensko. "To je bil način tranzicije, hkrati pa ohranjanja posla, da teče nemoteno," pravi 70-letni poslovnež. "Zaradi pandemije bo propadlo na tisoče in tisoče podjetij. Katastrofa. Mi imamo srečo, da zaščitni izdelki padejo pod naš poslovni model."

Prvo naročilo, odkar se je preusmeril v maske, je bilo za 5.000 mask, in sicer iz bolnišnice v Chicagu, kjer dela njegova hčerka. "Zdaj imam dejansko več posla, kot sem ga imel kadar koli poprej. Edina bistvena razlika, je, da smo imeli v poslu z zavesami 10 strank in smo vse že dolgo poznali. In celoten postopek je bil preprost."

Z maskami so stranke popolnoma drug tip ‒ kot pravi, dobiva klice iz bolnišnic, šol, celo ljudi, ki trdijo, da so blizu indijskemu premierju Narendri Modiju in turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. "In rekli so mi, da je Erdogan izdal odlok, da dobi vsak turški državljan pet brezplačnih mask. Turčija ima 83 milijonov prebivalcev. To pomeni več kot 400 milijonov mask. In to je samo ena država."

Zaradi nakupa neustreznih mask se je že marsikatera vlada znašla pod plazom kritik. Foto: Reuters
Zaradi nakupa neustreznih mask se je že marsikatera vlada znašla pod plazom kritik. Foto: Reuters

Številni odpoklici

Samo v marcu je Kitajska izvozila skoraj 4 milijarde mask, 37,5 milijona zaščitnih oblek, 16.000 respiratorjev in 4 milijone priborov za testiranje. A proizvodnja se je ta mesec malce upočasnila, kar nekateri pripisujejo ravno zgoraj omenjenim neustreznim izdelkom, kar je osramotilo številne tuje vlade, ki so morale vračati že kupljeno blago.

Med njimi že omenjena Nizozemska, pa Španija in Velika Britanija. Najhuje je, ko gre za zaščitne maske za zdravstvene delavce, za katere se je kar v nekaj primerih izkazalo, da sploh ne vsebujejo potrebne zaščitne plasti ‒ tiste, ki dejansko preprečuje okužbe.

Trg so preplavili tudi prevaranti, ki opletajo z lažnimi certifikati in licencami ter s tem mastno služijo na obupanih kupcih.

Kitajske oblasti, ki jim ni do tega, da bi se država znašla še bolj na udaru kritik, je sicer v zadnjem času precej zaostrila zakonodajo o izvozu, da bi preprečila sporne pošiljke, ki bi jim dodatno načele ugled. Tudi zato vse več vlad zdaj sklepa pogodbe neposredno z vladnimi podjetji in ne več z zasebnimi, kjer je težje ohranjati nadzor.

Kanada ugotovila neustreznost milijona mask iz Kitajske za zdravstvene delavce

Po več evropskih državah so zdaj tudi v Kanadi morali po testiranju zavrniti milijon mask oz. respiratorjev KN95, ki so jih uvozili iz Kitajske, ker niso ustrezali standardom za zdravstvene delavce in druge v prvih bojnih vrstah proti koronavirusu. Iz kanadske agencije za javno zdravje so ob tem sporočili, da mask niso razdelili zdravstvenim delavcem po provincah, a jih tudi niso zavrgli, ker jih lahko uporabljajo zunaj zdravstva.

Kitajska je vir za 70 odstotkov kanadskega uvoza opreme za osebno zaščito pred koronavirusom, preostalo uvozijo iz ZDA, Velike Britanije in Švice. Kanadski premier Justin Trudeau je ob tem sporočil, da sta se v ponedeljek iz Kitajske vrnili dve prazni letali, ki so ju poslali po opremo. Kriva naj bi bila gneča na letališču v Šanghaju in stroge omejitve glede tega, koliko časa lahko letala ostanejo na letališču. Kitajska to razlago zavrača. Kljub temu Kanada pričakuje novo pošiljko zaščitne opreme še ta teden.