Strokovnjaki so poudarili predvsem nevarnost poškodbe korenin. Foto: Reuters
Strokovnjaki so poudarili predvsem nevarnost poškodbe korenin. Foto: Reuters
Dark Hedges
Čeprav se drevesa v seriji pojavijo le za kratek čas, si jih vseeno želi ogledati ogromno oboževalcev. Foto: Reuters

Cesta z imenom Bregagh Road blizu Armoryja je postala prava turistična atrakcija, potem ko se je zgolj za kratek čas pojavila v eni izmed končnih scen v epizodi serije Igra prestolov. Cesta je bolj znana pod imenom Dark Hedges, v seriji pa po njej na vozu, preoblečena v dečka, potuje Arya Stark.

Oboževalci televizijske serije so se na območje drevoreda zgrinjali v takšnih množicah, da so strokovnjaki postali zaskrbljeni, da "bi lahko nastale poškodbe korenin", poroča The Telegraph.

Na spletni strani Greenways so zapisali, da "državna sramota počasi ubija državni zaklad", novinarka Sara Moore pa je napisala, da se je kot turistka tja odpravila med poletjem in je bila šokirana, ko je videla množico avtomobilov. "To območje je zagotovo treba zaščititi," je še dodala.

Približno 150 dreves so posadili pred več kot dvesto leti, do zdaj pa sta se obdržali manj kot dve tretjini, poroča BBC.

Prepoved bo začela veljati s 30. oktobrom, po območju pa se bodo od takrat naprej lahko izjemoma vozila zgolj interventna vozila.