Tudi na MMC-ju skrbimo za humor v teh časih – vsak dan objavljamo karikature na temo koronavirusa. Foto: Marko Kočevar
Tudi na MMC-ju skrbimo za humor v teh časih – vsak dan objavljamo karikature na temo koronavirusa. Foto: Marko Kočevar

V Slovenskem etnografskem muzeju so se, kot smo že poročali, odločili za zbiranje šal o koronavirusu. Do zdaj so jih zbrali že več kot 450, njihove tematike pa so različne – od (samo)osamitve, dela od doma, do odnosov med spoloma in šolanja na daljavo, nekaj pa jih vsebuje tudi črni humor.

V izbor najboljših se je med drugim uvrstila šala, ki se nanaša na omejevanje gibanja: "Me mlajša sestra vpraša, ali se greva monopoli. Sem ji rekla ne, imamo prepoved gibanja zunaj občine." Za najbolj duhovito je bila izbrana tudi šala, ki se nanaša na šolo na daljavo: "Pol ure že izobražujem doma svojega mulca. Predlagam, da so učitelji od zdaj naprej plačani po 10.000 evrov na mesec."

V muzeju so z odzivom na pobudo zbiranja šal zadovoljni. Šale, ki jih prejmejo, so večinoma v slovenskem jeziku, nekaj pa jih je tudi v hrvaščini, srbščini in angleščini. "Slovenci smo pri tem kar inovativni, saj se takoj odzivamo na aktualno tematiko, seveda pa gre tudi za prevode šal iz drugih jezikov," je pojasnil Miha Špiček iz muzeja.

Ljudje šale pošiljajo prek elektronskega naslova in različnih družbenih omrežij. Večina prejetih sicer že kroži po spletu, nekaj pa je tudi avtorskih. Špiček pravi, da je število prejetih šal odvisno od dneva, številke pa se gibljejo od deset na dan do sto in še več.

Koronski humor: V SEM-u zbrali že več kot 450 šal

Težko določljiva meja med neokusno in še sprejemljivo šalo

Odločitev, katere šale bodo objavljene in katere ne, sprejema uredniški odbor petih delavcev muzeja. "Mejo med neokusno in še sprejemljivo šalo je težko določiti, kot je težko reči, kaj je smešno in kaj ni. Lahko je ena šala smešna sto ljudem, enemu pa ne in prizadene njegova čustva," pojasnjuje Špiček. V tem še posebej občutljivem času se zato trudijo, da so "politično korektni, etični in da ne žalijo čustev posameznikov". Odbor glasuje tudi o petih najboljših šalah dneva.

Ob koncu zdravstvene krize bodo zbrane šale objavili v posebnem dokumentu, v katerem bodo z odmikom časa predstavljale ujeto posebnost tega trenutka in naša življenja v njem. Razmišljajo tudi o razstavi, na kateri bodo šale strokovno ovrednotili in ustrezno umestili. Poleg tega bo zbrano gradivo postalo tudi del zbirke kustodiata za duhovno kulturo.

Najboljših enajst šal preteklega tedna po izboru uredniškega odbora SEM

- Zbiram predloge, kam za vikend. Želim si adrenalina. Mogoče bom izbrala podstrešje ali pa klet. Oboje mi deluje strašno že od otroštva. Najbrž bo podstrešje. Je bolj utesnjeno, pa še luči ni. Če bom imela srečo, me pa prestraši še kak netopir. Popoln adrenalinski vikend odklop!

- Pol ure že izobražujem doma svojega mulca. Predlagam, da so učitelji od sedaj naprej plačani po 10.000 evrov na mesec.

- Zjutraj na prazen želodec vzameš nekaj sladkega, da se virusi zberejo. Potem spiješ eno črno kavo, da se jim stemni pred očmi. Potem eno žganje, da jih ubiješ.

- Me mlajša sestra vpraša, ali se greva monopoli. Sem ji rekla ne, imamo prepoved gibanja zunaj občine.

- Sm šla na balkon, da zapojem eno ... Sosedi so me začeli obmetavat z jabolki, krompirjem, jajci ... Jutr bom spet pela, rabim še meso!

- Izziv za vikend ... Slikaj se s policajem v drugi občini!

- Na poti v službo me ustavi policija.
-Dobro jutro, kam greste?
-Dobro jutro. V službo.
-A imate kakšno potrdilo?
-Ja. Plačilno listo. Izvolite.
Gleda
-Gospod, to ni dovolj!
-Vem, ampak toliko dajo, ravno za položnice je.

- Včeraj sem sosedu napisal SMS, če lahko malo tišje seksata! Danes sta se razšla. Kako naj bi jaz vedel, da je on v službi?

- SMS: Draga žena, sem šel s kolegi v bar na pivo, pa je eden kihnil in moramo ostati v karanteni. Se vidiva čez 14 dni!

- Kolegica drugi: "Tako so nas ustrašili s tem virusom, da ko grem v restavracijo, v stranišču vrata odpiram s komolcem, pokrov stranišča dvigujem z nogo, s kolenom potegnem vodo, vrata zapiram z ramo in se vračam k mizi čez celo restavracijo, ko tam opazim, da nisem gor potegnila spodnjic.


Zbrane šale so dostopne na strani muzeja