Število ogrožene vrste gorskih goril počasi narašča. Foto: EPA
Število ogrožene vrste gorskih goril počasi narašča. Foto: EPA

Ugandska mladička naj bi bila rojena v istem tednu, vendar sta člana dveh različnih skupin goril, ki so naseljene v nacionalnem parku Bwindi.

"Za nas je rojstvo znak, da si lahko malce oddahnemo. Enega smo izgubili. Dobili smo dva. Seveda pa je izguba enega dovolj huda," je dejal Bashir Hangi, govorec iz ugandskega urada za prostoživeče in divje živali.

V istem gozdu je bil namreč na začetku poletja s sulico ubit Rafiki, dominantni samec sedemnajstčlanske skupine goril Nkuringo. Čeprav je storilec, ki je imel v lasti številne lovske pripomočke, trdil, da je gorilo ubil v samoobrambi, je bil obsojen na 11 let zapora.

Sorodna novica V Ugandi, na sledi gorskim gorilam

Gorile še vedno ogrožena živalska vrsta

V zadnjem stoletju se je število gorskih goril v vzhodni Afriki drastično zmanjšalo, predvsem zaradi nezakonitega lova, bolezni in človeškega poseganja. Mednarodna skupnost za zaščito narave jih uvršča med ogroženo vrsto.

V Kongu, Ugandi in Ruandi v zaščitenih območjih živi okoli 1000 gorskih goril. Za države to predstavlja tudi glavni vir turističnih prihodkov. Dovoljenje, ki omogoča spremljanje goril, v Ugandi stane približno 600, v Ruandi pa 1000 dolarjev.

Del pridobljenih finančnih sredstev oblast nameni dejavnostim proti nezakonitemu lovu in pomoč lokalnim skupnostim. V času pandemije koronavirusne bolezni 19, ko je dobiček zaradi padca števila turistov manjši, pa se poraja vprašanje, kako te ranljive živali zaščititi z manj dobljenimi sredstvi.