Prvo, prototipno zastavo je prejel oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja Splošne bolnišnice Celje. Foto: Andrej Strahovnik
Prvo, prototipno zastavo je prejel oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja Splošne bolnišnice Celje. Foto: Andrej Strahovnik

V društvu so pojasnili, da se je vse začelo, ko so opazili, da na nekaterih lokacijah po svetu, na primer pred kraljevo palačo v Bruslju, visi bela zastava kot znak podpore zdravstvenim delavcem, ki se bojujejo za življenja stotisočih, okuženih z novim koronavirusom. A popolnoma bela zastava po njihovem mnenju ni primerna. "Bela zastava napoveduje predajo, odločitev odnehati ali prošnjo za pogajanje. Trdno smo prepričani, da zdravstveni delavci skrajne napore vlagajo v nasprotno smer – ne predajajo se, ne odnehajo in se z boleznijo zagotovo nočejo pogajati," nam je pojasnil predsednik društva Aleksander Hribovšek.

Zaobjeli tudi vse tri "slovenske" barve

Tako je nastal simbol, ki je nadgrajen s simboličnim prikazom upanja, ki združuje vse ljudi: zmaga zdravstva nad epidemijo covida-19. "Na obstoječe belo polje je postavljen simbol zdravstvenih delavcev (Asklepijeva palica), ki se vzpenja nad prevrnjeno in premagano (zlomljeno) krono (lat. corona)," pravi Hribovšek in pojasni še, kako so izbirali barve: "Osnovni barvi, ki se po navadi uporabljata z Asklepijevo palico, sta modra in bela. Enako je tudi pri simbolu, ki ga poznamo kot 'zvezdo življenja' in ga uporablja nujna medicinska pomoč po svetu. Slovenska različica simbola je upodobljena znotraj rdečega kroga, na katerem je napis."

"Koronavirus sicer nima barve, ker je premajhen za opazovanje s svetlobo. Da smo se odločili za rdečo krono, ki predstavlja virus, je pomembno naslednje: tako smo dobili pomemben barvni kontrast med palico, kačo in krono, hkrati pa zaobjeli vse tri glavne slovenske barve – belo-modro-rdečo," je še razložil.

Društvo je del Fédération internationale des associations vexillologiques (FIAV) in ima dobre povezave po vsem svetu, zato je šel glas v deveto vas zelo hitro. Še posebej tudi zato, ker naslednje leto organiziramo prvi mednarodni kongres zastavoslovja v slovenski zgodovini, ki bo načrtno sovpadel z zaznamovanjem 30-letnice Slovenije in njene zastave. Svetovna strokovna javnost je zato zelo pozorna, kaj se dogaja pri nas.

Hribovšek na vprašanje, kako je glas o zastavi segel celo do Japonske

Prototip zastave sešil kar prokurist, saj podjetje ni delovalo

Prvo zastavo so jim izdelali v podjetju C-GRAF grafika, "pravzaprav jo je sešil prokurist osebno, ker proizvodnja ne obratuje", nato pa so jo poslali Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja Splošne bolnišnice Celje oz. "Federicu Potočniku, ki jo je z veseljem sprejel, začel uporabljati in to pokazal svetu".

Sledil je odličen sprejem zastave med svetovnimi zastavoslovnimi strokovnjaki in združenji, še pravi Hribovšek in dodaja, da so zastavo hitro posvojili in jo začeli uporabljati po vsem svetu.

"Prejeli smo na primer fotografije izobešenih zastav iz Oregona (ZDA), Virginije (ZDA), celo Constitutional Democratic Party of Japan iz prefekture Kagawa se je odločila, da bo promovirala našo zastavo v boju proti koronavirusu. Poslali so nam prošnjo, ali jo lahko uporabljajo skupaj s strankinim simbolom," pravi Hribovšek in dodaja, "seveda pa, ko je prišla končno priložnost, da dobimo malce večjo serijo izdelanih zastav, smo jih poslali v vse slovenske bolnišnice. Razen iz celjske pa še nismo prejeli odziva. Morda še pride."

Njihovo zamisel je sicer podprlo tudi ministrstvo za zunanje zadeve, ki je zastavo izobesilo v svojih prostorih in se pridružilo simbolični pobudi, ki združuje vse ljudi v podpori zdravstvenim delavcem in vsem, ki varujejo našo družbo.

Zastava je zaplapolala tudi s pročelja splošne bolnišnice Trbovlje. Foto: Bruno Gašparič
Zastava je zaplapolala tudi s pročelja splošne bolnišnice Trbovlje. Foto: Bruno Gašparič

Zastavo lahko vsakdo natisne sam

Zanimalo nas je tudi, ali lahko zastavo z omenjenim grbom izdela kar vsak sam. Hribovšek je poudaril, da so v društvu zastavo izdelali kot simbolno podporo boju proti koronavirusu javnosti in si zato pridržujejo zgolj moralne avtorske pravice. "Vektorski izris zastave smo objavili javno in ga lahko uporablja vsakdo ter ga tudi reproducira. Ker je bil simbol ustvarjen z dobrimi nameni, si želimo, da bi bila taka tudi njegova uporaba," je sklenil.