Časopis Nerikes Allehanda je branil svojo odločitev, da objavi karikaturo, zaradi katere so protestirale številne muslimanske države. Foto: EPA
Časopis Nerikes Allehanda je branil svojo odločitev, da objavi karikaturo, zaradi katere so protestirale številne muslimanske države. Foto: EPA
Protest Muslimanov na Švedskem
Zaradi objave karikatur v časopisu so na Švedskem potekali protesti. Foto: EPA

Glas na posnetku, ki naj bi pripadal Al Bagdadiju, je za umor Larsa Vilksa ponudil 100.000 dolarjev nagrade, ki bi se povečala za polovico, če bi karikaturista "zaklali kot jagnje". Dodatnih 50.000 dolarjev je ponudil za umor urednika časopisa, ki je 18. avgusta prvič objavil karikaturo. Ta je del serije karikatur, ki jih galerije na Švedskem niso želele razstaviti, in prikazuje glavo preroka Mohameda na telesu psa. Muslimani imajo vizualne upodobitve svojega preroka za bogokletje, pse pa imajo številni za nečiste živali.

Grožnje z napadi na švedska podjetja
Če karikature ne bodo umaknili in se švedska vlada ne opraviči, bo Al Kaida med svetim mesecem ramazanom napadla velika švedska podjetja, je še zagrozil glas na 31-minutnem posnetku. Prejšnji teden se je švedski premier Fredrik Reinfeldt sešel z ambasadorji 22 muslimanskih držav, da bi omilil spor.

Karikaturist ni zaskrbljen
Lars Vilks je povedal, da zaradi groženj ljudi, ki predstavljajo "zelo majhno vejo naših Muslimanov", ni zaskrbljen, da pa jih ni prezrl in je v stiku s policijo. "Bistveno za vzhodnjaško mišljenje je, da lahko izrazimo svojo umetnost, ne da bi delali izjeme za vere," je dodal karikaturist.

Protesti zaradi karikatur že lani
Lani so v številnih muslimanskih državah izbruhnili protesti zaradi karikatur preroka Mohameda, ki jih je danski časopis Jyllands-Posten prvič objavil septembra 2005.