ZN naj bi bil zadovoljen z izkupičkom konference Foto: EPA
ZN naj bi bil zadovoljen z izkupičkom konference Foto: EPA
Dostava pomoči prizadetim območjem v Pakistanu
Pred prihajojočo zimo se humanitarne organizacije trudijo zagotoviti zatočišča za preživele v potresu, ki so izgubili svoje domove. Foto: EPA
Ljudje v pakistanskem delu Kašmirja med čakanjem na pomoč
Operacija dostave pomoči Pakistanu je zahtevnejša kot operacija po lanskih cunamijih. Foto: EPA

Z denarjem naj bi v prihodnjih mesecih zagotovili preživetje trem milijonom brezdomcev in več deset tisoč ranjenim. Skoraj polovico sredstev je prispevala Islamska razvojna banka. Glavni koordinator pomoči pri ZN-u Jan Egeland se je zahvalil za zbrana sredstva.

Po potresu lahko umre še več ljudi
Glavni koordinator ZN-a za pomoč Rašid Kalikov je pred donatorsko konferenco v Ženevi, kjer 65 držav govori o pomoči Pakistanu, bogate države pozval, naj čim prej zberejo denar za pomoč po potresu. V Pakistanu namreč lahko zaradi lakote, mraza in poškodb po potresu umre več ljudi kot pa med samim potresom, opozarjajo Združeni narodi.

Iz svojega urada v šotoru v uničenem pakistanskem mestu Muzafarabad je Kalikov dejal, da pomoč še vedno potrebuje na tisoče ljudi, število mrtvih po potresu pa lahko preseže 54.000 mrtvih v potresu.

Vse manj časa za pomoč
Kalikov je opozoril, da imajo za dostavo pomoči na voljo le še štiri tedne, saj bo nato prišla zima in ljudje bodo morali preživeti s tistim, kar bodo dobili do takrat. "Od donatorjev pričakujemo, da bo med obljubo o pomoči in nakazilom denarja minila le ena ura," je še dejal glavni koordinator.

Sicer je ZN je mednarodno skupnost zaprosil za 312 milijonov dolarjev pomoči, do zdaj pa jih je dobil le 90 milijonov. Konference v Ženevi se bo udeležil tudi generalni sekretar ZN-a Kofi Annan, ZN pa bo skupaj s Pakistanom države donatroke pozval k okrepitvi pomoči.

Premajhna in prepočasna pomoč
Humanitarne organizacije menijo, da je mednarodna skupnost naredila premalo za pomoč Pakistanu po potresu, dostava pomoči pa je tudi prepočasna. Organizacija Oxfam je zadnja, ki je kritizirala bogate države zaradi premajhne in prepočasne pomoči, nekatere evropske države pa niso prispevale še ničesar.