Stipe Mesić naj bi se skorajda zagotovo prebil v sabor. Mesić je bil sicer poslanec že v 60. letih prejšnjega stoletja. Foto: EPA
Stipe Mesić naj bi se skorajda zagotovo prebil v sabor. Mesić je bil sicer poslanec že v 60. letih prejšnjega stoletja. Foto: EPA

HSU je sicer del Narodne koalicije na čelu s SDP-jem. "Če lahko kaj pomagam, bom. Moram," je dejal 81-letni Mesić, ki bo na volilni listi Narodne koalicije v prvi volilni enoti v Zagrebu.

Kot je pojasnil, imajo v skladu s koalicijsko pogodbo med SDP-jem in HSU-jem upokojenci tri kandidate na volilni listi Narodne koalicije, dva naj bi bila na vrhu liste, tako da imata "zagotovljena" saborska sedeža, medtem ko naj bi Mesić v sabor prišel s pomočjo preferenčnih glasov volivcev.

Prvi na listi Milanović
Z Mesićevo kandidaturo je soglašal predsednik SDP-ja Zoran Milanović, ki bo tudi prvi na volilni listi Narodne koalicije v prvi volilni enoti, druga pa bo nekdanja zunanja ministrica Vesna Pusić (HNS).

Mesićev vnovični politični angažma ni presenečenje, saj je nekdanji predsednik države napovedal, da se bo dejavneje vključil v politično življenje na Hrvaškem, potem ko je vlada ukinila njegov urad nekdanjega predsednika.

Datum volitev znan do konca tedna
Predčasne parlamentarne volitve na Hrvaškem bodo predvidoma v prvi polovici septembra. Natančen datum volitev naj bi predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović objavila do konca tedna. Hrvaška vlada je padla, potem ko je bila izglasovana nezaupnica premierju Tihomirju Oreškoviću.