Hrvate čaka pestro politično poletje, saj bodo, kot kaže, v začetku septembra odšli na predčasne volitve. Foto: EPA
Hrvate čaka pestro politično poletje, saj bodo, kot kaže, v začetku septembra odšli na predčasne volitve. Foto: EPA
Orešković na mestu premierja prav dolgo ni obstal. Foto: EPA
Hrvati že kmalu spet na volitve

Predsednica je po posvetu dejala, da večina strank podpira predčasne volitve septembra.

"Nihče me ni prepričal, da ima podporo 76 ali več poslancev v hrvaškem saboru za pridobitev statusa mandatarja. Po posvetovanjih lahko sklepam, da je nadpolovična večina v hrvaškem saboru zavzela stališče, da so potrebne predčasne parlamentarne volitve na Hrvaškem," je dejala hrvaška predsednica novinarjem po današnjih večurnih posvetovanjih.

Potem ko je bila v četrtek izglasovana nezaupnica hrvaškemu premierju Tihomirju Oreškoviću, je največja opozicijska stranka SDP že potrdila, da imajo več kot 80 podpisov od skupno 151 poslancev, potrebnih za razpustitev sabora.

Hrvaška ustava določa, da predsednica države določi datum predčasnih volitev najmanj 30 in največ 60 dni po razpustitvi sabora.

Prvič razrešili premierja
Domoljubna koalicija na čelu s HDZ-jem je v zadnjem tednu trdila, da imajo podporo 76 poslancev za oblikovanje nove parlamentarne večine in podporo njihovemu kandidatu za novega mandatarja, a se je danes očitno izkazalo, da jim to ni uspelo. Tako kot je sabor v četrtek prvič v hrvaški zgodovini razrešil predsednika vlade in hkrati vlado, bo zdaj verjetno tudi prvič, da bodo hrvaški poslanci odločali o predčasni razpustitvi parlamenta.

Za danes je napovedana seja saborske mandatno-imunitetne komisije, na kateri bodo odločali o zahtevi predsednika HDZ-ja Tomislava Karamarka, da bi se vrnil v sabor, potem ko je v sredo odstopil z mesta prvega podpredsednika vlade. Predtem je komisija za določanje navzkrižja interesov potrdila, da je bil Karamarko v navzkrižju interesov zaradi svojih osebnih, družinskih in poslovnih povezav z glavnim svetovalcem madžarskega Mola na Hrvaškem. HDZ danes praznuje 27. obletnico ustanovitve stranke, ko je mogoče pričakovati tudi nagovore, ki bodo pomenili neuradni začetek njene volilne kampanje.

Poslance čaka glasovanje v ponedeljek
Reiner je po današnji začasni prekinitvi parlamentarne seje na zahtevo opozicije, ki je vložila zahtevo več kot 80 poslancev za razpustitev sabora, dejal, da bodo sejo nadaljevali v ponedeljek opoldne. Tudi podpredsednica sabora iz Hrvaške narodne stranke (HNS) Vesna Pusić je po današnji seji predsedstva sabora potrdila, da bodo o samorazpustitvi sabora odločali na ponedeljkovi seji.

Hrvati že kmalu spet na volitve