Hrvaški sabor je danes z veliko večino izglasoval nezaupnico predsedniku vlade Tihomirju Oreškoviću. Foto: Reuters
Hrvaški sabor je danes z veliko večino izglasoval nezaupnico predsedniku vlade Tihomirju Oreškoviću. Foto: Reuters
Tihomir Orešković
Orešković je na premierskem položaju manj kot pet mesecev. Foto: EPA
false
Levo predsednik HDZ-ja Tomislav Karamarko, na sredini predsednik Mosta Božo Petrov in desno hrvaški premier Orešković. Foto: AP
Sabor izglasoval nezaupnico Oreškoviću
Na hrvaškem kmalu nove volitve?
Oreškoviću izglasovana nezaupnica
Sabor razpravlja o nezaupnici Oreškoviću

Hrvaški poslanci so s 125 glasovi za in le 15 proti izglasovali nezaupnico premierju Tihomirju Oreškoviću, s čimer je v manj kot pol leta padla tudi vlada.

Za nezaupnico je glasovalo 125 od 137 navzočih poslancev, proti jih je bilo 15, dva sta bila vzdržana. Z Oreškovićem bo morala oditi tudi desnosredinska vlada Mosta neodvisnih list in Domoljubne koalicije na čelu s HDZ-jem.

Ustava določa, da po odpoklicu premierja in hkrati vlade začne teči 30-dnevni rok za poskus oblikovanja nove parlamentarne večine, ki bo podprla novega mandatarja in potrdila morebitnega novega premierja in vlado. V primeru neuspeha bo predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović razpustila sabor in razpisala predčasne volitve. Ustava tudi navaja, da sabor lahko razpustijo, če to podpre najmanj polovica poslancev.

Orešković: Sem sem prišel, da bi pomagal svoji državi
"Žal mi je, sem sem prišel z najboljšim namenom za to državo, v upanju, da bomo dvignili ekonomski in gospodarski položaj," je dejal novinarjem Tihomir Orešković po izglasovani nezaupnici in dodal: "Žalosten sem, ker bi lahko naredili več, ekipa je imela velik potencial." Priznal je, da je bil vzrok za odločitev poslancev predvsem slaba komunikacija s prvakom HDZ-ja Tomislavom Karamarkom, s katerim "nismo mogli funkcionirati".

Takšnega izida dogodkov po le nekaj mesecih delovanja ni pričakoval, "imam izkušnje na svetovni ravni, finančnemu in gospodarskemu sektorju bi lahko dal veliko". "Upal sem, da bom imel podporo Karamarka, s Petrovom smo dobro sodelovali. Petrov je prišel z idejo in smo se pogovarjali," dodal je še: "Sem nisem prišel, da bi se ukvarjal s politiko, ampak zato, da pomagam svoji državi, tu sem, da dosežem svoj cilj." Na vprašanje, ali mu je žal, da se je sploh spustil v vso to kalvarijo, je odgovoril: "Ni mi žal, sem človek, ki je domoljub, rad imam izzive, ta se je končal, kot se je, a je izkušnja, prišel sem z najboljšimi nameni. Zahvaljujem se državljanom za vso podporo, poslane SMS-e, e-pisma."

Nova vlada ali predčasne volitve?
Vladna Domoljubna koalicija namerava zdaj pridobiti najmanj 76 poslancev za oblikovanje nove parlamentarne večine in podporo svojega novega kandidata za mandatarja Zdravka Marića, ki je minister za finance v vladi, ki bo od danes opravljala tehnične posle. Opozicija na čelu s SDP-jem pa pričakuje, da bo njej uspelo zbrati podporo najmanj 76 poslancev za razpustitev sabora, saj si želijo čimprejšnjih predčasnih parlamentarnih volitev.

12 poslancev Mosta neodvisnih list, pa tudi edini poslanec opozicijskega Živega zida, je že napovedalo, da bodo v primeru odpoklica Oreškovića svoje podpise dali pod zahtevo opozicije za samorazpustitev sabora, kar bi privedlo do takojšnjih volitev.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da si tudi skoraj 70 odstotkov vprašanih na Hrvaškem želi predčasnih parlamentarnih volitev.

Orešković zavrnil vse očitke
Odpoklic Oreškovića je predlagala skupina poslancev HDZ-ja in Hrvaške stranke prava Ante Starčević (HSP AS). Premierju so v zahtevi med drugim zamerili, da poskuša uvajati "kanclersko diktaturo s pomočjo represivnega aparata", namesto da bi se ukvarjal z reševanjem gospodarskih težav v državi.
Hrvaški premier je že na začetku današnje saborske razprave o njegovi nezaupnici zavrnil vse očitke Domoljubne koalicije. Kot glavni razlog za razpravo o njegovem odpoklicu pa je izpostavil poskus zaščite nacionalnih interesov pri reševanju spora med Molom in Ino, kar pa "ni ustrezalo nekaterim posameznikom v vladi". "Vlada je padla zaradi osebnih interesov posameznikov, kar sem poskusil spremeniti. To je moja edina krivda," je dejal Orešković, ki je spomnil, da je bil zdaj že nekdanji prvi podpredsednik vlade Tomislav Karamarko v navzkrižju interesov ravno zaradi svojih osebnih, družinskih in poslovnih odnosov s predstavniki Mola na Hrvaškem.

Orešković: Nisem popustil pritiskom
Orešković je poslancem povedal, da je bila težava tudi v tem, ker ni popustil pritiskom pri odločitvi o prvem možu varnostno-obveščevalne službe (SOA) in ker ni želel podpreti oseb, ki niso izpolnjevale osnovnih zakonskih pogojev za ta položaj. Povedal je, da se je Karamarko v zadnjih dveh mesecih izogibal vsem poskusom, da bi vzpostavil običajno komunikacijo v vladi. Zavrnil je vse obtožbe HDZ-ja, da je zlorabil obveščevalne službe in poskusil uveljaviti "kanclersko diktaturo". Ni sprejel niti očitka, da ni skrbel za krepitev hrvaškega gospodarstva in v bran pri tem navedel pozitivne ekonomske kazalnike.

Med drugim je dejal, da je poleg vseh obtožb iz HDZ-ja dobil ponudbo, da bo lahko podpredsednik vlade za investicije in finance v prihodnji hrvaški vladi.

Novi protest proti šolski reformi
Nezadovoljstvo z vlado bo danes znova izrazila pobuda Hrvaška zmore bolje, ki bo organizirala nove proteste v Zagrebu v podporo nadaljevanju priprave in izvajanje celovite reforme kurikula, ker se iz vlade niso odzvali na zahteve več kot 40.000 protestnikov pred dvema tednoma. Proteste so napovedali na Trgu svetega Marka pred poslopjem vlade in sabora ob 18. uri.

Sabor izglasoval nezaupnico Oreškoviću
Na hrvaškem kmalu nove volitve?
Oreškoviću izglasovana nezaupnica
Sabor razpravlja o nezaupnici Oreškoviću