Foto:
Foto:
Palestinec v Hanijevi hiši kaže izstrelek, ki je priletel v stanovanje.
V Hamasu trdijo, da bodo napadalce našli in jih kaznovali brez usmiljenja. Foto: Reuters
Hamasovi člani na ulicah Gaze
Trenutno si nobena stran ne želi premirja. Foto: Reuters

S tem se je Abasov stran odzvala na zadnje spopade med oboroženimi pripadniki rivalskih palestinskih gibanj. Hamas je dal Fatahu dve uri časa, da zapusti svoje položaje, sicer jih bodo zavzeli s silo. Po preteku danega časa so Hamasovci začeli napade na položaje sil predsednikovega gibanja.

Že prej so neznanci na hišo palestinskega premierja Ismaila Hanije v Gazi izstrelili raketo. V napadu premier Hanija iz vrst Hamasa ni bil poškodovan, čeprav je bil takrat v stavbi. Že v ponedeljek so neznanci streljali na njegovo pisarno in prekinili zasedanje vlade.

Hamas je napad označil za očiten poskus atentata, Fatah pa obtožil, da je s tem dejanjem prekoračil vse meje.

Več izstrelkov naj bi priletelo tudi na poslopje Abasa, ki vodi gibanje Fatah. Spopadi trajajo že četrti dan, palestinska vlada narodne enotnosti pa je na težki preizkušnji, saj Fatah grozi z umikom iz vlade.

V zadnjih dveh dneh je v pouličnih spopadih med rivalskima gibanjema v mestu Gaza in okolici umrlo 18 ljudi. V ponedeljek so Hamasovi člani napadli hišo nekega visokega Fatahovega uradnika ter ubili njega in njegovega brata. Fatah je dejanje označil za odkrito vojno.

Ne mirujejo niti Izraelci
Medtem so sever Gaze ponovno napadli tudi Izraelci, saj so neznanci iz Gaze na obmejno izraelsko mesto Sderot izstrelili več raket in lažje ranili tri prebivalce.

V trenjih med Fatahom in Hamasom po zmagi zadnjega na parlamentarnih volitvah pred 18 meseci je bilo ubitih že 630 Palestincev. Le nekaj ur je trajalo tudi zadnje premirje, ki sta ga sprti strani v ponedeljek dosegli po posredovanju Egipta.

Olmert za vojsko na meji med Gazo in Egiptom
Predsednik izraelske vlade Ehud Olmert pa je med obiskom nizozemskega zunanjega ministra v Jeruzalemu Maxima Verhagna menil, da je treba resno razmisliti o namestitvi mednarodnih sil na mejo med Egiptom in Gazo.