Abdula se je proslavil med bojem proti sovjetski okupaciji. Foto: EPA
Abdula se je proslavil med bojem proti sovjetski okupaciji. Foto: EPA

Glede na polovico preštetih glasovnic iz 34 pokrajin je Abdula osvojil 44,4 odstotka glasov, na drugem mestu pa mu sledi nekdanji predstavnik Svetovne banke Ašraf Gani, ki je prejel 33,2 odstotka glasov.

Gre za delne izide, ki se lahko še spremenijo, opozarjajo pri državni volilni komisiji. Za zmago mora kandidat osvojiti več kot 50 odstotkov veljavnih glasov. Končni izid bo znan 14. maja, medtem ko naj bi nato do konca meseca sledil morebiten drugi krog.

Drugi krog prinaša nova tveganja, predvsem zaradi zagotavljanja varnosti ter s tem povezanih visokih stroškov, ki so v prvem krogu znašali sto milijonov dolarjev.

Prvi krog volitev so v domovini in po svetu označili za uspeh, saj talibanskim upornikom razen nekaj manjših napadov ni uspelo ogroziti volilnega procesa, še posebej pa je bila navdihujoča visoka volilna udeležba.

Volilne prevare bi lahko upočasnile proces
Svoj glas je oddalo 60 odstotkov od 12 milijonov volilnih upravičencev. Kar milijon glasovnic naj bi bilo neveljavnih in oblasti opozarjajo, da bi lahko volilne prevare otežile ves volilni proces.

Prejšnje volitve leta 2009 so zaznamovale številne goljufije in nepravilnosti. Zdaj vodilni kandidat Abdula se je pred petimi leti umaknil iz volilne tekme, saj so se po njegovih besedah zgodile množične volilne poneverbe.

Z volitvami se po 12 vladanja od predsedniškega položaja poslavlja Hamid Karzaj, konec leta pa še vedno nemirno državo čaka dokončen umik vseh tujih vojakov, kar vzbuja vprašanja o pripravljenosti in usposobljenosti domačih varnostnih sil.