Abdulah trdi, da so bili številni njegovi opazovalci pretepeni ali pridržani. Foto: Reuters
Abdulah trdi, da so bili številni njegovi opazovalci pretepeni ali pridržani. Foto: Reuters

"Ne verjamem v legitimnost volitev. Zaprosili smo svoje opazovalce, da zapustijo proces štetja," je dejal Abdulah, ki je po največ prejetih glasovih v prvem krogu veljal za favorita za končno zmago.

Volilne skrinjice so bile napolnjene s ponarejenimi glasovnicami in ves sistem deluje v korist nasprotnika Ašrafa Ganija, je prepričan nekdanji zunanji minister, ki je bil kandidat že na predsedniških volitvah leta 2009, a se je zaradi obtožb o volilnih prevarah umaknil iz volilnega boja.

V prvem krogu 5. aprila je Abdulah dobil 45 odstotkov glasov podpore, Gani pa 31,6 odstotka. Drugi krog volitev za naslednika Hamida Karzaja je potekal v soboto, končni izidi pa naj bi bili znani julija.

Abdulah je prepričan, da je v poneverbe vpleten tudi vodja sekretariata neodvisne volilne komisije Zie Al Hak Amarhaila. Po njegovem mnenju v zaroti sodelujeta tudi Gani in Karzaj, zato sam zahteva, da štetje glasov nadzoruje "skupna komisija pod nadzorom Združenih narodov".

Pet ali sedem milijonov volivcev?
Kot je pojasnil Abdulah, je prišlo do "industrijskega poneverjanja", saj naj bi bilo število oddanih glasovnic sumljivo višje od verjetne udeležbe, ki je bila po navedbah volilne komisije sedemmilijonska, medtem ko sam meni, da se je glasovanja udeležilo okoli pet milijonov volivcev.

Glavna kritika je uperjena proti vodji sekretariata neodvisne volilne komisije, ki naj bi poskušal zlorabiti neuporabljene glasovnice, ki so ostale na sedežu volilne komisije.

Policija je namreč Amarhaila prijela v Kabulu, ko je zapuščal pisarno sekretariata v konvoju vozil, naloženih z neuporabljenimi glasovnicami. Izsledke preiskave je policija napovedala za "kmalu".