Rusija je nakazala, da nima nobenega namena umakniti se iz Abhazije in Južne Osetije. Foto: EPA
Rusija je nakazala, da nima nobenega namena umakniti se iz Abhazije in Južne Osetije. Foto: EPA

Z namestitvijo sodobnega obrambnega sistema je Rusija še okrepila svojo vojaško navzočnost v Abhaziji, ki je skupaj s še z eno gruzijsko separatistično pokrajino Južno Osetijo pred dvema letoma razglasila neodvisnost.

Poveljnik ruskih zračnih sil, general Aleksander Zelin, je pojasnil, da so druge vrste zračnih obrambnih sistemov namestili tudi v Južni Osetiji. Po njegovih besedah ti sistemi služijo tako za obrambo meja Abhazije in Južne Osetije, kot tudi za obrambo ruskih vojaških oporišč v obeh pokrajinah.

Po pričakovanju je bil odziv gruzijskih oblasti oster in Tbilisi je Rusijo obtožil, da s takimi dejanji še krepi podobo okupacijske sile in nikakor ne kaže, da bi njeni vojaki zapustili Abhaziji ter Južno Osetijo, ki ju je Moskva priznala kmalu po razglasitvi neodvisnosti.

Neuspešen poskus osvojitve Južne Osetije
Obe pokrajini sta dejansko zunaj nadzora gruzijskih oblasti že od začetka 90. let prejšnjega stoletja, a ko je Tbilisi avgusta leta 2008 znova skušal zavzeti ozemlje Južne Osetije, se je to zanj končalo slabo, saj je sledilo rusko vojaško posredovanje in pet dni spopadov.

Od takrat je Rusija samo krepila vojaško prisotnost in s pokrajinama sklenila sporazume za gradnjo stalnih vojaških oporišč. Med obiskom v Tbilisiju prejšnji mesec je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton izrazila skrb nad temi oporišči in Rusijo pozvala, naj konča svojo okupacijo gruzijskega ozemlja.

Gruzija je tesna ameriška zaveznica in želja njenega vodstva je članstvo v zvezi Nato, čeprav je to zaradi nerešenih ozemeljskih sporov oddaljeno še mnogo let.

S-300 je premičen obrambni sistem z raketami dolgega dosega, ki lahko zazna, sledi in uniči tudi balistične rakete, vodene izstrelke ter letala. Od Rusije želi ta sistem kupiti tudi Iran, vendar se zaradi mednarodnih sankcij ta posel Teheranu izmika iz rok.