Abramovič je v ponedeljek priletel v Tel Aviv in v skladu z zakonom o vrnitvi dobil izraelsko državljanstvo ter tako postal najbogatejši Izraelec. Foto: Reuters
Abramovič je v ponedeljek priletel v Tel Aviv in v skladu z zakonom o vrnitvi dobil izraelsko državljanstvo ter tako postal najbogatejši Izraelec. Foto: Reuters
Roman Abramovič
Abramovič je nogometni klub FC Chelsea kupil leta 2003, pripeljal je več zvenečih okrepitev in klub pripeljal do lovorik na mednarodnih in angleških zelenicah. Foto: Reuters

Abramovič je v skladu s t. i. zakonom o vrnitvi, po katerem je kateri koli etnični Jud, ki pride v Izrael, upravičen do državljanstva, že dobil izraelsko osebno izkaznico, poročata Times of Israel in Guardian.

51-letnik, čigar premoženje Forbes ocenjuje na 9,85 milijarde evrov, je tako postal najbogatejši Izraelec. BBC poroča, da se mu je poteza izplačala tudi finančno, saj so novi državljani Izraela prvih deset let upravičeni plačila davka na prihodke iz tujine.

Ruski poslovnež je tudi sicer pogosto obiskoval Izrael in leta 2015 tudi kupil hotel v Tel Avivu, ki naj bi ga zdaj preuredil v zasebno rezidenco.

Izraelski državljani lahko v Veliko Britanijo za kratek čas vstopijo brez vizuma. Abramovič je sicer redni obiskovalec tekem svojega kluba, vendar predvidoma prav zaradi vizumskih težav ni obiskal finala FA-pokala med Chelseajem in Manchester Unitedom.

"Abramovič je odšel na veleposlaništvo v Moskvi kot vsak drug človek. Vložil je zahtevo za pridobitev dovoljenja za priseljevanje, njegove dokumente so preverili v skladu z zakonom o vrnitvi, in postal je upravičen do državljanstva," je za Guardian razložil tiskovni predstavnik izraelske vlade.

Uradniki za priseljevanje so že predtem za BBC razkrili, da je bil Abramovič prejšnji teden na razgovoru na izraelskem veleposlaništvu v Moskvi.

Potekel vizum za Veliko Britanijo
Njegov podjetniški vizum za Veliko Britanijo je namreč pred nekaj tedni potekel, pri obnavljanju veljavnosti pa so postopki trajali dlje kot običajno.

Britanske oblasti so po aferi Skripal napovedale revizijo ruskih naložb in vizumov v Veliki Britaniji, zapletlo pa se je tudi pri lastniku londonskega nogometnega kluba, ki mu ne želijo izdati novega vizuma oziroma postopek traja dlje kot običajno.

Obogatel z naftnimi posli
Abramovič nima stalnega bivališča v Veliki Britaniji, ima pa v lasti 90 milijonov funtov vredno vilo v Kensington Palace Gardens, znani kot "četrti milijarderjev". Obogatel je z naftnimi posli in naj bi bil blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je tudi lastnik Evraza, največje ruske jeklarne, in družbe za taljenje kovin Norilsk Nickel.