Nekdanji uslužbenec avstrijske banke je za televizijo ORF dejal, da je nekdanje vodstvo banke izvajalo
Nekdanji uslužbenec avstrijske banke je za televizijo ORF dejal, da je nekdanje vodstvo banke izvajalo "zaupne posle" s kovčki, ki so bili polni denarja, v kar je bil vpleten tudi nekdanji finančni minister, grozili pa naj bi tudi uslužbencem banke. Na fotografiji Wolfgang Kulterer (levo). Foto: EPA

"Vzleti iz Celovca so potekali brez večjih kontrol. Lahko si vzel s seboj, kar si hotel. Vedno sta bila zraven kdo od vodilnih in kovček z denarjem," je povedal neimenovani bančni uslužbenec, ki je delal na oddelku za trezor.

Kot je še dejal nekdanji uslužbenec avstrijske banke v pogovoru za televizijo ORF, je imel Kulterer dobre odnose s tedanjim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem, njegov namestnik Günter Striedinger pa "je skrbel" za hrvaškega generala Vladimirja Zagorca. Denar s Hrvaške naj bi z zasebnimi letali vozili v Celovec, od tam pa dalje v Liechtenstein.

Poslovalnica za zaupne posle naj bi bil grad Freyenthurn
"V gradu sta bila okence za svetovanje in trezor, od koder so izplačevali denar," je dejal anonimnež. Stranke naj bi skrivoma prihajale iz Italije in s Hrvaške, če so nastale kakšne težave, pa naj bi Kulterer izkoristil svoja poznanstva, med drugim tudi z nekdanjim koroškim glavarjem Jörgom Haiderjem.

Banka Hypo Alpe-Adria je že nekaj časa tarča preiskav zaradi sumov različnih kaznivih dejanj, med njimi so zloraba položaja, podkupovanje in pranje denarja. V Avstriji so 13. avgusta zaradi suma poneverbe aretirali nekdanjega predsednika uprave banke Wolfganga Kultererja, ki je še vedno v preiskovalnem zaporu.

Kulterer, ki je banko vodil med letoma 1992 in 2006, je bil novembra 2008 zaradi prirejanja bilanc obsojen na denarno kazen v višini 140.000 evrov. V preteklih mesecih so ga pravosodni organi pod drobnogled vzeli zaradi suma pranja denarja in dvomljivih poslov na Balkanu.

Kriminalistična preiskava tudi v Sloveniji
Zaradi afere banke Hypo Alpe-Adria vodijo kriminalisti preiskavo tudi v Sloveniji. Kaj in koga preiskujejo, za zdaj še ni znano. Po neuradnih podatkih naj bi bili zaskrbljeni predvsem v LDS-u in v krogih, ki so stranki blizu. Kot smo o tem že pisali na MMC-ju, naj bi avstrijska banka stranki odobrila ugodna posojila, namenjena sanaciji stranke, potem ko je njena predsednica postala Katarina Kresal. Vpletenost v afero so v stranki LDS že zavrnili, prav tako pa v slovenski Hypo banki zatrjujejo, da nimajo informacij o tem, da bi preiskovali slovensko podružnico.