lLeteči medvedki so izzvali trenja med Belorusijo in Švedsko. Foto: EPA
lLeteči medvedki so izzvali trenja med Belorusijo in Švedsko. Foto: EPA

Odnosi med državama so se začeli krhati 4. julija, ko je švedsko podjetje za stike z javnostjo nad Belorusijo odvrglo 800 plišastih medvedkov z majhnimi padali, ki so imeli nase pritrjen transparent z napisom: ''Podpiramo beloruski boj za svobodo govora''. S tem so izrazili nasprotovanje nedemokratičnemu režimu v državi, ki ji od leta 1994 predseduje Aleksander Lukašenko.
Ta naj bi bil zaradi letečih medvedkov tako jezen, da naj bi odpustil poveljnika zračnih obrambnih sil in vodjo odbora za državne meje. Njunim zamenjavam naj bi celo zabičal, da lahko pri podobnih incidentih uporabijo silo.
V torek je beloruska varnostna služba aretirala Antona Suryapina in Sergeja Bašarimova, saj sta osumljena sokrivde ''pri nezakonitem vstopu v državo''.
Belorusija je švedskega veleposlanika v Minsku Stefana Erikssona izgnala iz države 3. avgusta, švedski zunanji minister Carl Bildt pa je dejal, da Erikssona niso izgnali, temveč mu le niso podaljšali akreditacije. Žogico je Belorusiji nato vrnila Švedska, ki ni sprejela prihajajočega beloruskega veleposlanika, dvema beloruskima diplomatoma pa so ukazali, da zapustita državo.