Guardian je objavljal Snowdnove dokumente. Foto: Reuters
Guardian je objavljal Snowdnove dokumente. Foto: Reuters
Miranda in Greenwald na londonskem letališču Heathrow, kjer je bil Brazilec pridržan za devet ur. Foto: EPA
Guardian se je znašel na udaru Londona in Washingtona. Foto: EPA
Greenwald in Miranda. Foto: Reuters

Urednik Alan Rusbridger je v današnji izdaji časnika zapisal, da je v stik z njim pred dvema mesecema stopil "zelo visoki vladni uradnik", ki je trdil, da zastopa mnenje britanskega premierja. Klic je vodil do dveh srečanj, na katerih je neimenovani uradnik "zahteval povrnitev ali uničenje vsega materiala", ki so ga novinarji časnika takrat preučevali.

Prav v tistem času je bil časnik sredi objav razkritij o programih množičnega nadzora ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) in britanske prisluškovalne agencije GCHQ. Rusbridger trdi, da ga je poklical nekdo, ki zaseda visok položaj v vladi, in dejal: "Dovolj je bilo zabave. Zdaj želimo stvari nazaj."
Oblasti naj bi menile, da je Guardianu že uspelo sprožiti razpravo o spornih praksah, zato nove objave niso potrebne in bi morali vse dokumente uničiti. Če časnik dokumentov ne bi predal ali uničil sam, pa je vlada grozila, da jih bo pridobila po sodni poti.

Tako se je zgodil "eden najbizarnejših trenutkov v dolgi zgodovini Guardiana", navaja urednik. Dva varnostna strokovnjaka GCHQ-ja sta namreč v kleti časnika nadzorovala uničenje trdih diskov, dokler se nista prepričala, da iz njih ni mogoče več pridobiti kakršnih koli uporabnih podatkov. Rusbridger sicer ni pojasnil, zakaj je z razkritjem uničenja čakal mesec dni. Snowden naj bi sicer napravil več kopij materiala, zato ta najverjetneje ni v celoti uničen.

London zagovarja pridržanje Davida Mirande
Medtem pa britanska policija zagovarja nedeljsko deveturno pridržanje Davida Mirande, 28-letnega življenjskega sopotnika Guardianovega novinarja Glenna Greenwalda, ki je Snowdnu pomagal svetu razkriti podrobnosti spornih nadzornih programov NSA-ja. London je pridržanje Mirande označil za "pravno in proceduralno ustrezno".

Po navedbah Scotland Yarda je bila preiskava Mirande, ki so jo izvedli v skladu z zakonom o terorizmu iz leta 2000, stvar zelo podrobnega procesa odločanja. Policisti so storili vse, da bi bila preiskava tako v mejah nujnega kot tudi sorazmerna. "Naša ocena je, da je bila uporaba pooblastil v tem primeru zakonsko in proceduralno ustrezna," so pojasnili.

Miranda je po pridržanju povedal, da so ga spraševali o celotnem njegovem življenju, vzeli so mu računalnik in mu niso omogočili stika z odvetnikom. Slednje je Scotland Yard zanikal. "V nasprotju z nekaterimi poročili je bilo moškemu ponujeno pravno zastopanje," so poudarili. Odvetniki Mirande so že zagrozili s pravnimi ukrepi, zahtevajo pa tudi vračilo zaplenjenih predmetov.

ZDA so bile obveščene vnaprej
Bela hiša je sicer priznala, da so bile ZDA o načrtovanem pridržanju Mirande obveščene vnaprej. Je pa tiskovni predstavnik Josh Earnest zagotovil, da ZDA niso zahtevale pridržanja. Tiskovni predstavnik britanskega premierja Davida Camerona pa je dejal, da britanska vlada sprejema "vse potrebne ukrepe za zaščito javnosti pred posamezniki, ki predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti". O tem, kdaj naj uporabi svoja pooblastila, pa odloča policija, je dodal.

Britansko notranje ministrstvo je medtem pojasnilo, da je policija iskala "ukradene informacije": "Če policija verjame, da ima posameznik v lasti zelo občutljive ukradene informacije, ki bi pomagale terorizmu, morajo ukrepati in zakon jim zagotavlja okvir za to."

Brazilija je pridržanje svojega državljana označila za popolnoma neupravičeno. Napovedala je, da bo od Londona zahtevala pojasnila o incidentu. Ogorčeni so tudi številni komentatorji in istospolna skupnost. Tako je Michelangelo Signorile, urednik "Gay Voices" (Gejevski glasovi) Huffington Posta zapisal, da je pridržanje Mirande "napad na vse nas, ki delamo kot novinarji, in, čisto iskreno, na vse nas, ki smo v razmerju, v istospolnem ali heteroseksualnem".