Lon Snowden (desno, levo njegov odvetnik Bruce Fein) se je v zadnjih dneh zelo medijsko izpostavil. Foto: Reuters
Lon Snowden (desno, levo njegov odvetnik Bruce Fein) se je v zadnjih dneh zelo medijsko izpostavil. Foto: Reuters

"Imamo vizume, imamo datum poleta, ki pa ga zaradi medijskega navala ne bom razkril," je dejal odvetnik Snowdna starejšega Bruce Fein, ki je govoril tudi o Edwardnu Snowdnu: "Seveda je izčrpan. Potrebuje nekaj časa, da se zave položaja, zbere misli in ugotovi, kaj bi rad storil v prihodnje."

Lon Snowden je dodal, da si kot oče seveda želi, da bi se njegov sin vrnil v domovino, a ima pomisleke, ali bi ga v ZDA čakalo pošteno sojenje. "Ko človek sliši vse izjave naših političnih voditeljev, se mi zdi, da bi bilo to popolnoma nemogoče. Sin je govoril resnico in se bil pripravljen močno žrtvovati, zato bi si to zaslužil."

Grdi pogledi med državama
Kot je znano, je Rusija Snowdnu, ki je razkril podatke o ameriških obveščevalnih metodah nad svojimi državljani, odobrila začasni azil kljub zahtevam Washingtona, naj jim ga izročijo. Želijo mu soditi zaradi razkritja skrivnih podatkov in vohunjenja. Snowden je na moskovskem letališču, kamor je priletel iz Hongkonga, preživel pet tednov.

Zaplet okoli Snowdnove usode je povzročil veliko slabe volje predvsem v Washingtonu. Da bi pokazal nestrinjanje s politiko Kremlja, je ameriški predsednik Barack Obama odpovedal dvostransko srečanje z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom.