Foto:
Foto:
Delegati na zasedanju loje džirge.

Loje džirge, ki bi se morala začeti že v sredo, vendar so jo zaradi slabega vremena prestavili, se udeležuje okoli 500 delegatov iz vseh afganistanskih pokrajin.

Ustava za močnega predsednika
Na zasedanju naj bi sprejeli novo ustavo, ki bo podlaga za sklic prvih svobodnih splošnih volitev, predvidenih za junij prihodnje leto. Predlog ustave, ki ga je pripravila 35-članska ustavna komisija, temelji na islamskih načelih in enotnosti Afganistana. Politični sistem, ki ga predlaga nova ustava, je podoben ameriškemu, saj predvideva močan položaj predsednika države. Temelj ustave bodo tudi človekove pravice, prepoved diskriminacije in svoboda govora.

Karzaj za predsednika države
Afganistanski predsednik Karzaj je delegatom razložil, da je močan položaj predsednika potreben, saj Afganistan potrebuje oblast, ki bo imela moč v enih rokah. Le tako naj bi bilo, po mnenju Karzaja, možno ponovno združiti afganistanski narod. Karzaj je na vprašanje pred zasedanjem, ali bo kandidiral za predsednika države, povedal, da bo to storil le v primeru, da bo predsednika volilo afganistansko ljudstvo in ne parlament.

Zasedanje, ki ga je slavnostno odprl nekdanji afganistanski kralj Mohamad Zahir Šah, poteka ob strogih varnostnih ukrepih, saj so talibani zagrozili z napadi na delegate. Loja džirga naj bi trajala od deset dni do nekaj tednov.