Napad se je zgodil na avtocesti proti letališču. Foto: Reuters
Napad se je zgodil na avtocesti proti letališču. Foto: Reuters

Napad avtomobila bombe se je zgodil na avtocesti, v minibusu pa naj bi bili večinoma mednarodni uslužbenci letališča. V eksploziji naj bi poleg devetih tujcev še neznane narodnosti umrli tudi trije Afganistanci.

Odgovornost za napad je prevzela afganistanska uporniška skupina Hezb-e-Islami, šlo pa naj bi za odgovor na nedavni ameriški film Nedolžnost muslimanov, ki je zaradi žalitev pereroka Mohameda prejšnji teden sprožil gnev arabskega sveta.
"Lahko potrdimo, da je samomorilski napad izvedla ženska napadalka. Šlo je bodisi za mlado dekle oz. žensko," je za BBC povedal višji predstavnik boja proti terorizmu v Kabulu.
Ženske napadalke redke
Skupina je sicer doslej zelo redko prevzela odgovornost za kak napad v Afganistanu, prav tako je zelo redko, da bi napad v Afganistanu izvedla ženska. Hezb-e-Islami je za talibani druga največja uporniška skupina v deželi pod Hindukušem in jo vodi nekdanji premier Gulbudin Hekmatjar.
Gre za zadnji samomorilski napad v Afganistanu, kjer se podobni napadi v zadnjem času kar vrstijo. Tuji vojaki naj bi se iz Afganistana umaknili do leta 2014, strahovi, da bi se nasilje v državi po njihovem odhodu znova okrepilo, pa so vse večji.
Isaf omejil skupne operacije
Ob današnjem napadu so iz Natovih sil Isaf sporočili, da bodo zaradi vrste "napadov od znotraj", v katerih afganistanski rekruti orožje uporabijo proti zahodnim zaveznikom, omejili skupne bojne operacije z Afganistanci.
Te bodo poslej potekale samo na ravni bataljonov ali višje, sodelovanje z manjšimi enotami pa bo odvisno od primera do primera in jih bo moral odobriti regionalni poveljnik.