Pakistanski muslimani pozivajo k linču. Foto: EPA
Pakistanski muslimani pozivajo k linču. Foto: EPA
Sana
Jemenska prestolnica Sana je bila priča enemu hujših protestov. Foto: EPA
Gaza
Petkove molitve so na proteste privabile še več muslimanov. Foto: EPA
Gaza
Za muslimane je ameriški film nov dokaz nespoštovanja njihove vere. Foto: EPA
Kartum
Protestniki so podtaknili ogenj v ameriškem veleposlaništvu v Kartumu. Foto: EPA
Muslimani protestirajo zaradi filma

Premier Hisham Qandil je za BBC dejal, da je "nesprejemljivo žaliti islamskega preroka", je pa ob tem dodal, da nasilni protesti niso pravi odgovor. Po Qandilovih besedah so egiptovske oblasti storile vse, da bi zaščitile tuja veleposlaništva v državi, da pa morata obe strani izboljšati svoje nazore do druge.
Medtem pa je losangeleška policija pridržala in zaslišala moškega, ki naj bi bil odgovoren za nizkoproračunski 13-minutni film Nedolžnost muslimanov, ki je sprožil nasilne proteste muslimanov po vsem svetu. Gre za 55-letnega producenta Nakoulo Basseleya Nakoulo, v Kaliforniji živečega egiptovskega Kopta. Po besedah policije je šel Nakoula, ki prestaja pogojno kazen zaradi finančnih poneverb, s policisti prostovoljno.

Vojna napoved veleposlaništvom ZDA
Zaradi filma, ki se posmehuje iz preroka Mohameda, so ta teden izbruhnili protesti v islamskem svetu, predvsem pred ameriškimi diplomatskimi predstavništvi, prizaneseno pa ni bilo niti predstavništvom drugih zahodnih držav.

Za muslimane je izjemno žaljivo vsako prikazovanje preroka, še posebej na posmehljiv način. Zaradi tega so bili v preteklih letih že protesti, najhujši po objavi karikatur preroka v danskem časopisu.

Napad na oporišče princa Harryja
Talibani so danes na jugu Afganistana napadli oporišče Nata kot odgovor na žaljivi ameriški film o Mohamedu, ki še vedno vznemirja muslimane po vsem svetu.

V napadu na oporišče Bastion v afganistanski pokrajini Helmand sta bila ubita dva ameriška marinca, več vojakov pa je bilo ranjenih. Talibani so uporabili tudi raketomete. "Napad je maščevanje Američanom za film proti preroku," je sporočil tiskovni predstavnik talibanov Kari Jusuf.

Ob napadu je bil v oporišču tudi britanski princ Harry, ki pa ni bil poškodovan. V začetku tedna so talibani napovedali, da bodo naredili vse, da bi ubili ali ugrabili tretjega v vrsti za britansko krono, kar so poimenovali "Operacije Harry".

Spontani protesti
V torek je bil v napadu na ameriški konzulat v libijskem mestu Bengazi ubit ameriški veleposlanik. Čeprav je množica jeznih muslimanov konzulat napadla zaradi filma, so domneve, da je šlo mogoče za načrtovan napad in vpletenost islamskih skrajnežev.

Drugje so bili protesti večinoma spontani in so se pozneje sprevrgli v spopade s policijo. Najbolj vroče v islamskem svetu je bilo v petek, ko so protesti dobili zagon po tradicionalnih petkovih molitvah.

V tunizijski prestolnici, Tunisu, je množica napadla in vdrla v ameriško veleposlaništvo, kjer so jezni protestniki razbijali okna, metali molotovke in se s kamenjem spravili na policiste. V spopadih s policijo sta umrla dva človeka, 29 jih je bilo ranjenih. Tunizijski predsednik Moncef Mohamad je obsodil "napad na veleposlaništvo prijateljske države".

ZDA krepijo varnost veleposlaništev
Napeto je bilo tudi v sudanskem glavnem mestu Kartum, kjer se je pred ameriškim veleposlaništvom zbrala večtisočglava množica in vdrla v kompleks ter razobesila islamistično zastavo. Spopadi s policisti in protestniki so zahtevali tri žrtve, med osebjem veleposlaništva pa ni bilo ranjenih.

Protestniki so napadli tudi britansko in nemško veleposlaništvo. V zadnjem so nemško zastavo zamenjali z islamistično in razbijali okna ter pohištvo znotraj poslopja.

Policija je množico protestnikov skušala razgnati s solzivcem. Poročevalec agencije Reuters je po drugi strani poročal, da so nekateri policisti mirno stali, ko so protestniki vdrli v veleposlaništvo, in celo pomagali, da so preplezali varnostni zid.

Tudi v Jemnu so se protestniki znesli nad ameriškim veleposlaništvom in ameriška vojska je v prestolnico napotila poseben vod marincev, ki bodo okrepili varovanje. Dodatni pripadniki marincev so bili napoteni tudi v Kartum.

Spopadi tudi v Sydneyju
Ameriški obrambni minister Leon Panetta je napovedal, da so ZDA začele razporejati svoje vojaške sile, da bi lahko odgovorile na nemire 17 ali 18 krajih islamskega sveta. "Pripraviti se moramo na morebitno možnost, da protesti uidejo izpod nadzora," je dejal.

V Tripoliju na severu Libanona so vročekrvni protestniki, ki so izražali tudi nasprotovanje obisku papeža v državi, napadli podružnico ameriške verige restavracij s hitro prehrano. Ubit je bil en človek.

Protesti pa niso omejeni samo na islamski svet. Iz Sydneyja poročajo, da se je več sto protestnikov spopadlo s policijo. Hkrati so s steklenicami in čevlji obmetavali ameriški konzulat v mestu.

Muslimani protestirajo zaradi filma