Liberijska predsednica Ellen Johnson. Foto: EPA
Liberijska predsednica Ellen Johnson. Foto: EPA
Ena izmed ključnih težav pri večji participaciji žensk v politiki je tradicionalno prepričanje, da lahko o političnih zadevah odločajo le moški. Foto: EPA

Leta 2006 je Ellen Johnson postala prva ženska, ki je zasedla predsedniški položaj ene izmed afriških držav. Predsednica Liberije in Nobelova nagrajenka za mir je leta 2011 osvojila še svoj drugi mandat.

Aprila lani je svojo prvo predsednico dobil tudi Malavi, Joyce Banda je Forbes lani uvrstil na 47. mesto najvplivnejših žensk na svetu. Zadnja izmed žensk, ki so zasedle vodilni politični položaj v eni izmed afriških držav, je Aminata Toure, ki je prejšnji teden postala senegalska premierka, poroča britanski Guardian. Ob tem pa dodaja, da so v njenem 32-članskem kabinetu le štiri ženske.

Lani je Michelle Bachelet, izvršna direktorica Združenih narodov za ženske, kakor se je leta 2011 preimenoval Sklad Združenih narodov za ženske, pozvala k večji participaciji žensk v politiki, zavzela pa se je tudi za kvote, ki so po njenem mnenju prava pot do spreminjanja stanja v številnih afriških parlamentih. V vedno opevanih skandinavskih parlamentih je precej drugače: po podatkih Svetovne banke je med norveškimi poslanci 39 odstotkov žensk, med švedskimi 45 odstotkov in med danskimi 39 odstotkov.

Ruandski parlament se ponaša z najvišjim deležem žensk
A presenetljivo se lahko vse tri skandinavske države skrijejo pred Ruando. V Ruandi je med poslanci kar 56 odstotkov žensk, kar je svetovni rekord in občutno presežena kvota, ki določa, da mora biti med ruandskimi poslanci 30 odstotkov žensk. Kvota je v Ruandi presežena, vse odkar so jo uvedli. Podobno velja tudi za sosednje države, Burundi in Uganda imata oba več kot 30 odstotkov poslank. Zakaj je Ruanda tako uspešna pri zastopanosti žensk v parlamentu? Agnes Matilda Kalibata, ki je od leta 2008 ministrica za kmetijstvo, to pripisuje prestrukturiranju ruandske družbe po genocidu. "Izbezati ženske iz domov in s polj je bilo ključno," je za Washington Post dejala že leta 2008.

Kvote učinkujejo
V poročilu, ki sta ga pripravila ZN-ov program in mednarodna organizacija Medparlamentarna unija, je navedeno, da ima 17 od 59 držav, v katerih so leta 2011 potekale volitve, uvedene kvote za ženske, in v teh 17 državah so ženske osvojile 27 odstotkov parlamentarnih sedežev, medtem ko je bil v državah, kjer nimajo kvot, ta odstotek le 16.

Ženske so sramežljive, moški ponosni
30. septembra bodo potekale lokalne in parlamentarne volitve v Kamerunu. Glavne kamerunske stranke so v zadnjih letih že uvedle kvote za ženske, a se do zdaj tega pravila v praksi niso držale. Tokrat pa je drugače, stranke so pod velikim pritiskom, da kvoto spoštujejo, pri tem pa jih nadzorujejo tudi mednarodne organizacije. "Naši politični organi morajo biti reprezentativni - uresničiti moramo kvote glede starosti, etnične pripadnosti in spola, da bi ti potem lahko predstavljali interese vseh državljanov," je dejal John Fru Ndi, vodja kamerunske opozicijske stranke SDF. Znotraj svoje stranke je letos uvedel pravilo o 25-odstotni zastopanosti žensk, a, kot pravi sam, bo ta cilj težko uresničiti. "Naša demokracija je mlada, moški težko oblast prepustijo ženskam," pravi Fru Ndi, na drugi strani pa so številne ženske sramežljive.