Obrezovanje ženskih spolovil je po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsakršno dejanje, ki delno ali v celoti odstranjuje zunanje dele ženskih genitalij. Foto: Reuters
Obrezovanje ženskih spolovil je po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsakršno dejanje, ki delno ali v celoti odstranjuje zunanje dele ženskih genitalij. Foto: Reuters
Praksa obrezovanja ženskih spolovil je v Angliji prepovedana. Foto: Reuters

Policija Zahodnega Yorkshira je potrdila, da se zavedajo, da potekajo obrezovanja deklet.

Po zadnjih podatkih britanskega ministrstva za zdravje je bilo v zadnjem času več kot 8.000 žensk po vsej Angliji prijavljenih kot žrtve obrezovanja. Obrezovanje ženskih genitalij je v Veliki Britaniji nezakonito, zanj pa je zagrožena do 14-letna zaporna kazen.

Obrezovanje ženskih spolovil (Female genital mutilation; FGM) je po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsakršno dejanje, ki delno ali v celoti odstranjuje zunanje dele ženskih genitalij, ali kakršne koli druge poškodbe ženskih genitalij, pa naj bo to iz kulturnih, verskih ali kakršnih koli drugih (ne)zdravstvenih razlogov. Običajno je sicer iz verskih razlogov, z obrezovanjem pa naj bi skušali nadzirati ženske spolne vzgibe.

"Vemo za organizirano množično obrezovanje, ki poteka tu v Angliji, nedavno smo morali preprečiti eno tako obrezovanje več deklet v Zahodnem Yorkshiru," je za BBC povedala Heather Nelson, vodja organizacije BHI. "Odkrivamo, da medtem ko so nekoč dekleta na obrezovanje vodili v tujino, dajejo zdaj sèm prepeljati za to specializirane babice, več deklet pa obrežejo hkrati, čemur sledi veliko slavje. Dejansko gre za zabave."

Mnogi policisti nepoučeni
Nelsonova je povedala, da jo je neka šola v Leedsu prejšnji teden obvestila o primeru osemletne deklice, za katero so mislili, da šprica pouk. "V resnici pa je izginjala od pouka, ker je potrebovala eno uro, da je lahko prišla do stranišča, tako hude bolečine je trpela," razlaga Nelsonova. "Ljudje bodo rekli, pa zakaj ne pokličete policije, če izveste za kakšno tako obrezovalno "zabavo"? Ampak ko pokličeš policijo, odkriješ, da ni vsakemu policistu jasno, kaj FGM je."

Policija Zahodnega Yorkshira se zaveda, da poteka tovrstno obrezovanje in "skušajo storiti vse, da bi se spopadli s to težavo". "Ključno je, da vsi naši partnerji še naprej sodelujejo, da bi lahko kaj spremenili," je povedal predstavnik policije Russ Foster.

Območja v Angliji z najvišjim številom prijavljenih primerov FGM-ja so Birmingham, Bristol, London in Manchester.