Vojaški hunti ni uspelo ustaviti nasilja v Burkina Fasu. Foto: AP
Vojaški hunti ni uspelo ustaviti nasilja v Burkina Fasu. Foto: AP

Organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch je ta teden objavila poročilo, v katerem zatrjuje, da so vladni vojaki 25. februarja v vasi Soro ubili 179 ljudi in še 44 drugih v sosednji vasi Nondin, kar je po njihovih besedah ena najhujših vojaških zlorab v tej sahelski državi v zadnjem desetletju.

Oblasti v Ouagadougouju so po poročanju BBC-ja sporočile, da so sprožile preiskavo ugotavljanja dejstev, hkrati pa obsodile poročilo HRW-ja, ki so ga označile za neutemeljeno.

Minister za komunikacije Rimtalba Jean Emmanuel Ouedraogo je izrazil presenečenje, da "medtem ko poteka preiskava za ugotavljanje dejstev in identifikacijo akterjev, je HRW-ju z brezmejno domišljijo že uspelo identificirati krivce in izreči sodbo".

Na začetku tega tedna so predstavniki vojaške hunte suspendirali britanski BBC in ameriški Voice of America zaradi njunega poročanja o poročilu HRW-ja.

Poročilo navaja, da so domnevni množični poboji civilistov "videti kot del obsežne vojaške kampanje proti civilistom, obtoženim sodelovanja z islamističnimi oboroženimi skupinami, in lahko pomenijo zločine proti človečnosti".

Po pričevanju vaščanov je vladni vojaški konvoj z več kot sto vojaki prispel približno 30 minut po tem, ko so v bližino vasi Nondin prišli islamistični borci. Vojaki naj bi hodili od vrat do vrat in prebivalce naganjali z njihovih domov, nato pa jih zbrali v skupine, preden so nanje začeli streljati. V vas Soro so vojaki prišli uro pozneje in se po navedbah iz poročila prav tako znesli nad vaščani.

Vladni vojaki so prišli v vasi po napadu islamističnih borcev na vojaško oporišče. Preživeli so povedali, da so vojaki pred streljanjem obtožili vaščane sodelovanja z islamističnimi borci, ker jih niso obvestili o njihovem gibanju.

Oblast v Burkina Fasu je leta 2022 prevzela vojaška hunta in takrat obljubila, da bo končala nasilje islamističnih upornikov, povezanih z Al Kaido in Islamsko državo, vendar se napadi še stopnjujejo in tako že več kot tretjino države nadzorujejo džihadistične skupine.