Mali je bil prvi od trojice držav, kjer je vojska prevzela oblast. Foto: EPA
Mali je bil prvi od trojice držav, kjer je vojska prevzela oblast. Foto: EPA

Trojica sahelskih držav je svojo odločitev o izstopu iz 15-članskega ECOWAS-a sporočila v nedeljo istočasno na svojih nacionalnih televizijah, kar bi lahko oslabilo regionalno združenje, ki si prizadeva za ustavitev demokratičnega nazadovanja v Zahodni Afriki, ki je v zadnjih letih postala prizorišče več vojaških udarov.

ECOWAS je zaradi prevratov vse tri države pred tem začasno izključil iz skupnosti, potem ko je vojska prevzela oblast v Maliju leta 2020, v Burkina Fasu leta 2022 in v Nigru julija lani.

Vlade treh držav so pojasnile, da gre za suvereno odločitev za izstop iz organizacije, ki je nastala leta 1975 in v kateri so bile vse tri ustanovne članice. V skupni izjavi so zapisale, da se je ECOWAS oddaljil od idealov ustanovnih očetov in duha panafrikanizma, organizacijo pa obtožile, da je pod vplivom tujih sil in ljudi.

Kot so še zapisale, jim ECOWAS ni uspel pomagati v boju proti nasilju džihadističnih skupin na njihovem ozemlju.

Od Francije do Rusije

ECOWAS je po poročanju BBC-ja v odzivu na njihovo odločitev sporočil, da še ni prejel uradnega obvestila o izstopu. Ob tem je poudaril, da so vse tri države pomembne članice skupnosti in da organizacija ostaja zavezana iskanju rešitve z nastalo situacijo s pogajanji.

Kot navaja BBC, morajo članice, ki se odločijo za izstop iz ECOWAS-a, o tem obvestiti leto dni prej in v vmesnem času spoštovati pravila organizacije.

Vse tri države so po vojaških udarih prekinile prej tesne vezi s Francijo, ki je s svojimi silami sodelovala v boju proti džihadističnim skupinam, in se za vojaško podporo obrnile na Rusijo.

V Bamaku, Ouagadougouju in Niameyju so na pozive k vrnitvi demokratične vladavine odgovarjali, da jim je od volitev pomembnejša varnostna situacija in se zato osredotočajo na boj proti različnim oboroženim skupinam.