Direktorica IMF-a poziva k moratoriju na odplačevanje dolgov za afriške države. Foto: Reuters
Direktorica IMF-a poziva k moratoriju na odplačevanje dolgov za afriške države. Foto: Reuters

Direktorica IMF-a Kristalina Georgieva je dejala, da mora svet "narediti več, da Afriko podpre pri okrevanju po tej krizi", poroča BBC.

V Afriki je bilo sicer manj potrjenih okužb z novim koronavirusom in smrti kot na večini preostalih celin. A Svetovna banka pravi, da zaradi pandemije dodatnim 43 milijonom Afričanov grozi ekstremna revščina.

Gospodarske posledice pandemije obračajo trend velike gospodarske rasti v zadnjih letih. Številni ljudje so izgubili delo, družinski prihodki pa so upadli za 12 odstotkov, je dejala Georgieva.

Da bi omilile posledice pandemije, so številne afriške vlade sprejele ukrepe, ki so po besedah direktorice IMF-a stali 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

IMF je afriškim državam namenil 26 milijard dolarjev za spopad s posledicami pandemije, a tudi s posojili zasebnih ustanov in pomočjo drugih držav trpijo afriške države veliko pomanjkanje sredstev.

Georgieva je še opozorila, da breme dolgov nekatere države sili v izbiro med odplačevanjem in dodatno porabo na socialnem in zdravstvenem področju.

Skupino najrazvitejših držav G20 je pozvala k moratoriju na odplačilo dolgov, želi pa tudi, da je na voljo več sredstev za posojila.

V Afriki je bilo potrjenih več kot 1,5 milijona okužb, skoraj 37.000 ljudi pa je umrlo.