Kush se skadi kot džoint. Foto: AP
Kush se skadi kot džoint. Foto: AP

Vse več prihaja poročil iz te afriške države, da so mladi po zaužitju mamila fizično poškodovali druge ali pa se ubili.

Po navedbah zdravniškega osebja v prestolnici Freetown je kar 90 odstotkov moških, ki jih sprejmejo na osrednji psihiatrični oddelek, tam zaradi kusha.

Kot poroča BBC v svoji reportaži, se policija na vse pretege bori, da bi dobila vojno proti uničujočemu in močno zasvojljivemu mamilu, ki se naglo širi med odjemalci, izpostavljeni pa so mu čedalje mlajši uživalci.

Gre za strte posušene liste sleza, popršene s kemikalijami, ki na uživalce učinkujejo zelo nepredvidljivo – nekatere mamilo zgolj uspava in jih otopi, drugi pa povsem poblaznijo, izgubijo vse zadržke, neobvladano kričijo in se mečejo ob tla, trpijo za preganjavico, opletajo z noži, številni so si sami prerezali vrat.

Prehitel dražja mamila na ulici

Kush, znan tudi kot "začimba" ("Spice"), je v kratkem času naglo pridobil priljubljenost in prehitel dražja mamila, ki se jih da dobiti na ulici, kot je tramadol.

Da bi dobili denar za kush, številni revni prebivalci Freetowna vsak dan brskajo po smeteh in kanalizaciji, da bi našli kaj vrednega za prodajo.

Dekleta se tudi prodajajo. Ena izmed njih je povedala, da pred "službo" vsakič pokadi kush, "da ne bi čutila sramu in da bi ji bilo vseeno" – ter da bi lahko v enem večeru zadovoljila tudi po več strank. "Z njim se počutim prijetno, kot da vstopim v nori svet," je povedala še vedno v oblaku omame, kot je pokazala BBC-jeva reportaža.

Podoben tip mamila z istim imenom "spice" je sicer že pred leti pustošil po Rusiji, in sicer je šlo tam za mamilo iz zeliščnih nadomestkov za kanabis in sintetiziranih kemikalij (MDMB /N/-Bz F), ki so ga izdelovali v domačih laboratorijih.

Spice velja za nevarnejšega od heroina. Po zaužitju niso redke zastrupitve in odpovedi dihal, v poblazneli omami pa številni skačejo skozi okna, se samopoškodujejo in dobivajo morilske misli. Še huje je, ko začne mamilo popuščati – uživalec izgubi koordinacijo in sposobnost razmišljanja, polastita se ga panika in groza, srce mu začne divjati, pogosto se poti in ga obhaja slabost z bruhanjem. Uživalci izgubijo ves nadzor nad sabo.