Spice uživalci uporabljajo kot nadomestek za kanabis - a učinek je neprimerljivo močnejši in nevarnejši. Foto: EPA
Spice uživalci uporabljajo kot nadomestek za kanabis - a učinek je neprimerljivo močnejši in nevarnejši. Foto: EPA
Po ruskih medijih so v zadnjih tednih zaokrožili posnetki grozljivih posledic uživanja spicea. Foto: YouTube
Zaradi cene in dostopnosti je spice izjemno razširjen predvsem med mladimi, ki najpogosteje niti ne vedo, kaj kadijo. Foto: YouTube

Mamilo iz zeliščnih nadomestkov za kanabis in sintetiziranih kemikalij (MDMB /N/-Bz F) izdelujejo v domačih laboratorijih, še večji del pa naj bi ga uvozili iz Kitajske in Rusi za spice krivijo prav tujce, ki so mamilo prinesli iz držav jugovzhodne Azije, od koder naj bi izviralo. Kar 70 odstotkov tistih, ki jih je policija pridržala v povezavi s spiceom, namreč ni ruskih državljanov.

Spice, ki je videti kot džojnt, uporabniki skadijo, po zaužitju pa niso redke zastrupitve in odpovedi dihal. Stopnja zasvojenosti je visoka, strokovnjaki pa opozarjajo, da je spice, ki stane vsega deset evrov, še precej nevarnejši od heroina. Nekateri naj bi v poblazneli omami skočili skozi okno, drugi so se samopoškodovali, tretjim so se rojevale morilske misli, saj uživalci izgubijo vsakršen občutek strahu in zadržkov. Še hujša je stopnja, ko mamilo popušča - uživalec izgubi koordinacijo in sposobnost razmišljanja, polastita se ga panika in groza, srce začne divjati, potiš se, obhaja te slabost. Pogosto bruhaš brez vsakršne oblasti nad samim sabo.

Heroin - včerajšnja težava
"Ta mamila so v primerjavi s heroinom precej bolj razširjena, lahko jih razpečujejo hitreje in lažje, težje se jih zaznava, mladina pa jih začenja uživati precej mlajša," je za Guardian povedal Jevgenij Rojzman, župan Jekaterinburga in aktivist, ki dela z zasvojenci s heroinom. "Ljudje ne vedo, kaj kadijo, zato so posledice tako hude. Pripeljejo jih na psihiatrične oddelke in ne vedo, kaj storiti z njimi ... Najpogostejši učinek spicea je, da ljudje znorijo."

"Posledice so hitra zasvojenost, strmoglav padec in nepovratne posledice, ki jih ni mogoče ozdraviti. Heroin je v Rusiji včerajšnja težava," pravi Rojzman, ki ima pri tem v mislih še eno smrtonosno in poceni mamilo, ki je pustošilo po Rusiji v zadnjih letih - krokodil, sintetični nadomestek za heroin, ki uporabnike dobesedno žre pri živem telesu.

Krokodil so izdelovali iz tablet kodeina, ki so jim primešali še druge cenovno dostopne sestavine, mamilo pa je bilo izredno zasvojljivo. Potem ko so prosto prodajo kodeina leta 2012 prepovedali, je krokodila po priljubljenosti naglo zamenjal spice.

Igor, 26-letni ozdravljeni zasvojenec, pa je za RT povedal: "Spominjam se občutka, ki mi ga je spice dal - po začetni evforičnosti je sledil val preganjavice, bal sem se stopiti skozi vrata, iti med ljudi. Grozno je bilo." Igor, ki trdi, da je poskusil že skoraj vsa sintetična mamila, pravi, da je spice najnevarnejši: "Zaradi kemikalij, ki jih uporabljajo, je škoda, ki jo povzročiš svojemu organizmu, takojšnja. Ljudje, ki jih uživajo, postanejo zelo hitro zasvojeni in dobijo možganske poškodbe. Vse to sem videl na lastne oči."

Prepovedati vse sintetične mešanice?
Spice sicer ni popolni novinec v svetu mamil, saj ga uživajo že nekaj let, a v zadnjih tednih so zaznali neverjetno visok porast kritičnih primerov, oblasti pa tavajo v temi, čemu ta poskok pripisati. Ruski urad za nadzor nad mamili je samo letos aretiral več kot 90 ljudi, zasegli so 190 kilogramov dizajnerskih mamil, prejšnji teden pa je agencija napovedala daljše zaporne kazni za vse, ki spice razpečujejo.

A organom pregona dela velike preglavice sama sestava mamila, saj vsakič, ko oblasti mešanico analizirajo in jo uvrstijo na seznam prepovedanih substanc, formulo v pičlih nekaj urah malenkost spremenijo, tako da lahko znova povsem zakonito prodajajo novo mešanico. Ruski parlament zdaj razmišlja o zakonu, po katerem bi prepovedali vse sintetične mešanice, namenjene kajenju.

"Prepovedo eno srhljivo mamilo, že se pojavi drugo. Gre za naravno posledico "gasilskega" pristopa, ki ga uporabljamo pri boju z mamili," razlaga Anja Sarang, ruska aktivistka, ki se ukvarja s pravicami zasvojencev. "Seveda moramo prepovedati spice, a če bi bila marihuana zakonita, se nihče ne bi zatekel k tem obupnim zeliščnim mešanicam. Ampak, jasno, to je v ruskem političnem ozračju precej nestvarno pričakovati."